Diyet yanlışları

Bahar geldi, dolayısıyla kışın giyilen kalın giysilerin yerini ince giysiler alacak ve vücuttaki fazlalıklar ortaya çıkacak. Bu nedenle hemen herkesi kilo verme telaşı sarmaya başladı.

Haberler 18.04.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda sfr beden olmak güzellik sembolü gibi algland için de bu uurda aç dolaan, tek tip gda ile beslenen ve bilimsel bir gerçee dayanmayan diyet modellerini tercih eden pek çok insan var. Hedefler ise çou zaman ayn: çok ksa sürede çok hzl kilo vermek. Ancak dikkat! Farknda olmadan yaptnz diyet hatalar nedeniyle zayflamak isterken tam aksine kilo alabilirsiniz. çok daha kötüsü halsizlikten konsantrasyon bozukluuna, ba arsndan saç dökülmesine, gastritten kan ekeri dengesinin bozulmasna kadar pek çok salk problemleriyle karlaabilirsiniz. Zayflamak isterken yaptmz hatalarn ardnda yatan neden ise genellikle kulaktan kulaa yaylan yanl bilgiler oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl toplumda diyet hakknda doru sanlan yanl bilgileri anlat, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

1.Yanl: Kahvalt etmezsem daha kolay zayflarm

Dorusu: Zayflama diyetlerinde yaplan en büyük hatalardan biri uzun süre aç kalmak. Özellikle kahvalt youn bir günün balangc için en önemli öün. çünkü akam öününden sonra bir ey yemediimizde sabaha kadar kan ekeri seviyesi düüyor. Salkl bir kahvalt yumurta gibi proteinden zengin ve tam tahl ekmek gibi iyi karbonhidrattan olumal. Böyle bir kahvalt insülin seviyesinin düzenlemesi, kan ekeri ve kilo kontrolü üzerinde fayda salyor. Ayn zamanda metabolizmann çalmaya balamasnda da etkili oluyor.

2-Yanl: Diyetimden ekmei çkardm, yerine galeta yiyorum

Dorusu: Beslenme listesinden ekmei çkartmanz ve yerine galeta eklemeniz diyetinizin kalorisini düürmez. çünkü galeta da ekmek gibi karbonhidrat grubunu temsil ediyor ve 2 adet galeta yaklak bir dilim ekmee eit kalori içeriyor. Dolaysyla galeta yiyerek daha fazla kalori almanz bile mümkün. Ayrca vücudun ana enerji kayna olduklar için karbonhidratlar kontrollü miktarda ve lifli olanlarn tercih ederek mutlaka tüketmelisiniz. Aksi halde eker ve tatl gibi kalorisi yüksek besinlere daha fazla ihtiyaç duyarsnz ki bu da diyetinizin baarszlkla sonuçlanmas anlamna geliyor.

3-Yanl: Et arlkl beslenerek daha hzl kilo veriyorum

Dorusu: Et tüketmek metabolizma hzn arttryor ve bu sayede kilo vermeyi hzlandryor. Ancak düük karbonhidrat ve yüksek hayvansal protein tüketmek ksa vadede kilo vermede fayda salasa da, alkanlk haline döndüünde uzun vadede baz salk sorunlarna yol açabiliyor. Uzun süre ve fazla miktarda et tüketimi alkanlk haline dönütüünde kalp damar saln olumsuz etkileyen kolesterol ve lipid ile ürik asit oran yükseliyor ve kolon kanseri gibi baz kanser türlerine yatknlk artyor.

4-Yanl: çok düük kalorili beslenerek fazla kilolarmdan hzla kurtulabilirim

Dorusu: çok düük kalorili beslenmek ilk balarda hzl kilo vermeye yardmc olabiliyor. Ancak zamanla vücudun enerji harcamas bu düzeye uyum salayarak metabolizma hznn azalmasna, dolaysyla kilolarn yava verilmesine neden olabiliyor. Üstelik hzl kilo kayplar vücut ya orannda azalmaya deil, daha çok sv ve kas kaybna yol açabiliyor. Bu nedenle normal beslenmeye geçildii zaman hzl kilo artna, hatta daha fazla kilo almaya zemin hazrlayabiliyor.

5-Yanl: Günde tek öün beslenirsem hzl zayflarm

Dorusu: Son yllarda uzun açlklarn söz konusu olduu baz diyet modelleri üzerinde çalmalar younlat. Bu diyetlerin salmz üzerinde olumlu etki yaptklar ortaya kondu. Üstelik kilo verme konusunda da fayda saladklar belirtiliyor. Ancak bu tarz diyet modelleri herkese uygun deil, çünkü uzun vadede kan ekeri düüklüü, ba dönmesi, halsizlik ve bulant gibi sorunlara zemin hazrlayabiliyor. Dolaysyla mutlaka bir uzman denetiminde ve kontrol altnda yaplmas gerekiyor.

6-Yanl: Kuruyemiler çok salkl, istediim kadar yiyebilirim

Dorusu: Yal tohumlar olarak adlandrlan ceviz, fndk, badem ve fstk gibi kuruyemiler beslenmede önemli yer tutuyorlar. Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl içerdikleri ya, protein, mineral ve lifler nedeniyle yal tohumlarn her ya grubunda mutlaka tüketilmeleri gerektiini belirterek, Ancak bu tür besinlerin ayn zamanda kalori içerikleri de çok yüksektir. Örnein 100 gram kuruyemi yaklak 600 kalori içeriyor. Dolaysyla kontrolsüz yenildiinde fazla kalori almna yol açabiliyor. Bu nedenle yal tohumlar dikkatli tüketmek gerekiyor diyor.

7-Yanl: Restoranlarda salata yiyerek düük kalorili beslenmi olurum

Dorusu: Darda yenilen salata ve benzeri yiyeceklere lezzet katmas için bol miktarda sos, ya ve mayonez gibi kalori miktarn arttran ilaveler yaplyor. Ayrca salata üzerine eklenen peynirler ve tavuk parçalar gibi protein kaynaklar da hazrlanrken kzartlm ise enerji deerleri yükseliyor. Dolaysyla tüketilen salatann kalorisi çok düük olmuyor. Eer darda salata tüketecekseniz soslarn sizin ilave etmeniz, üzerine zgarada pimi protein kaynaklarn koydurmanz daha iyi bir seçenek olacaktr.

8-Yanl: X çayn/tozunu içtiim zaman karn bölgemdeki yalar erir

Dorusu: Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl vücuttaki ya orann azaltmak için önerilen bu tarz desteklerin sanlann aksine karn bölgesindeki yalar eritmedii, hatta sala zarar verebilecei uyarsnda bulunarak, Örnein alerjik reaksiyon gibi sorunlar oluturabiliyorlar. Vücuttaki ya oran ancak dengeli bir beslenme program ve düzenli egzersizle düürülebiliyor. eker ve ekerli gdalar vücut yalanmasn arttran en önemli gdalar. Bu nedenle ekerli gdalarn tüketiminden kaçnmak çok önemli diyor.

9-Yanl: Yeterince çay, kahve içiyorum, bunlar su ihtiyacm karlar

Dorusu: Su insan vücudu için vazgeçilmez bir içecek. Su içmek tokluk hissini arttryor ve yiyecek almnn azalmasna yardmc oluyor. Bunlarn yan sra, geçici olarak metabolizmay hzlandryor, sindirilmi besin maddelerinin vücutta tanmasna ve barsak hareketlerinin düzenlenmesine yardmc oluyor. Ancak suyun yerini hiçbir içecek tutmuyor, üstelik çay ve kahve tam aksine diüretik etki yaratarak vücuttan su kaybn arttryor. Dolaysyla hem salkl olmak hem de kilo vermek için günde en az 1,5 litre su içmeyi alkanlk haline getirmeniz çok önemli.

10-Yanl: çok az yal beslenirsem vücut yalarm azalr

Dorusu: Yalar vitamin emilimi, enerji harcamas ve tokluk hissinin olumas için gerekli besin öesidir. Yasz diyetle beslenmek kaloriyi düük hale getirebiliyor ve kilo vermeye yardmc olabiliyor. Ancak vücuttaki fonksiyonlar nedeniyle ihmal edilmemeleri gerekiyor. Salkl yalar olan zeytinya ve omega-3 ya asitleri salkl bir vücut yaps için beslenmemizde yer almal. Vücut ya orann azaltmak için kalori kstl dengeli bir diyetle beslenmek ve mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git