"Diyet yapayım derken hipoglisemi olmayın"

İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Öksüz, yaz aylarının yaklaşması ile birlikte birçok kişiyi diyet telaşının sardığını belirterek, “Bilinçsizce yapılan diyetler vücuda zarar verir. Uzun süre aç kalındığında yeterli gıda alınmadığından vücut dirençten düşer. Hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Diyet yapayım derken hipoglisemi olmayın” uyarısında bulundu.

Haberler 12.04.2019 - 14:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düük kan ekeri rahatszl yani hipogliseminin, kiiyi komaya sokabilecek kadar tehlikeli olduunu belirten ç Hastalklar Uzman Dr. Yunus Öksüz, rahatszln nasl gelitii ve nelere dikkat edilmesi gerektii hakknda önemli bilgiler verdi.

EKER LACI KULLANANLAR DKKATL OLSUN

eker ilac kullananlar dikkatli olmalar gerektii konusunda uyaran Uzman Dr. Öksüz, Kan ekerinin normalden fazla dümesinin (50 mg/dlnin alt) hipoglisemi olarak adlandrlr. Hipoglisemi, en sk azdan eker ilac alan ve insülin kullanan eker hastalarnda rastlanr. Hasta eker ilacn aç karnna alp, yemeini geç yediinde, ilaçla yemek arasn çok açtnda, ilaç dozunun ayn kald ve günlük yedii yemek miktarnn çok az olmas durumunda, ar efor sarf edildiinde, eker ilacn kullanm olduu dozun üstünde aldnda kan ekeri düer, hipoglisemi gerçekleir. Ancak hipoglisemi sadece eker hastalarnda deil, bilinçsizce yaplan diyetlerde, gün içinde kou yapmak, ar yük tamak gibi vücudu zorlayacak aktiviteler sonucunda da ortaya çkabilir dedi.

DOKTOR VE DYETSYENDEN DESTEK ALIN

Fazla kilosu olanlarn, hekim ve diyetisyen kontrolünde diyet yaparak kilo vermeye çalmas salk açsndan daha dorudur diyen Öksüz, sözlerine öyle devam etti:

Kilo vermeye balamadan önce vücutta herhangi bir hastalk olup olmad kontrol ettirilmelidir. Fizik muayeneleri yaplp, tetkikleri görüldükten sonra bir plan dahilinde kilo vermeye balanmaldr. Kilo almaya neden olan hipotiroidi (tiroit bezinin az çalmas) gibi bir hastalk varsa tedavilerinin yaplmas gerekmektedir. Aç kalmak kilo vermek anlamna gelmez, uzun süre aç kalndnda, yeterli gda alnmadnda vücut direnci azalr, kan ekeri düebilir. Uzun süre aç kalmak hipoglisemiye neden olabilir.

HALSZLK, TERLEME, çARPINTI VE SNRLLK YAPAR

Hipogliseminin uzun sürdüü ve müdahale edilmedii durumlarda ar klinik sonuçlar ortaya çkabileceini ifade eden Öksüz, halsizlik, terleme, çarpnt ve sinirlilik halinin en erken ortaya çkan bulgular olduunu söyledi.

Hzlca düen kan ekeri ve hipoglisemi atanda yiyecek ve içeceklerden destek alnabileceine dikkat çeken Öksüz, Ancak bu konuda da çok dikkatli olunmas gerekir. çinde eker olduu için çikolata, bisküvi, meyve sular, dondurma gibi yiyecekler tüketmeye çalmak bu zorlu durumu daha da zorlu bir hale getirebilir. çünkü içindeki eker vücuda önce fayda veriyor gibi gözükse de hemen ardndan daha büyük zarar verebilir. Bunun yerine eker oran düük meyveler, sebzeler, ceviz ve badem gibi salkl kuruyemiler kan ekeri sorununuza iyi gelebilir diye konutu.

YÜKSEK TANSYONLA KARITIRMAYIN

ç Hastalklar Uzman Dr. Yunus Öksüz, hipogliseminin sklkla yüksek tansiyonla kartrldn belirterek, öyle konutu:

Hipoglisemi derinletikçe konsantrasyon güçlüü, uykuya meyillilik, uyku hali, hatta komaya kadar ilerleyebilir. Bu durumda vakit geçirmeden hzl davranp kan ekerini yükseltmek gerekir, ev artlarnda müdahale edilemiyorsa en yakn salk kuruluuna bavurulmaldr. Hastanede ekerli serum verilerek, takip edilerek hipoglisemi düzeltilebilir. Tansiyon yüksekliine bal beyin problemi gelitiinde, bilinç bulankl, sesli ve mekanik uyaranlara yant vermeme olabilir. Bu tablo ileri hipoglisemili hastalarda da görülebilir. Var olan beyin probleminin hipertansiyona m yoksa hipoglisemiye mi bal olduunu yaplan tansiyon ve kan ekeri ölçümleri ile anlalabilir. Erken davranmak, ne yaptmz, ne yapacamz bilmek her zaman problemlerin çözümüne yardmc olur.

Ana Sayfaya Git