Diyetisyen İlküplü: Ekmek kilo vermeye yardımcı olur

Diyetisyen Aylin İlküplü, toplumda ekmeğe karşı büyük bir ön yargının olduğunu belirterek, "Kilo vermek isteyenler ekmeği tüketmemekte, yemeyi bırakınca zayıflanacağı düşünülmektedir. Ancak ekmek tüketiminin kilo almaya değil, vermeye etkisi vardır" dedi.

Haberler 05.03.2018 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekmein yararlarn anlatan Diyetisyen Aylin lküplü, ekmek tüketiminde en önemli olann porsiyon miktar olduunu söyledi. Toplumda ekmee kar ön yargyla yaklaldn söyleyen lküplü, öyle devam etti:

EKMEN YARARLARI çOKTUR

Ekmek kan ekerini dengeler. Yani ekmei deil, kan ekeri dengesini bozan beyaz ekmek, eker, çikolata gibi basit karbonhidratlar hayatmzdan çkarmamz esas mantkl olandr. Beynimizin besin kayna glikozdur ve ekmek tüketildiinde içindeki karbonhidratlar parçalanarak glikozu oluturur. Ekmek tüketilmesi gereken porsiyondan çklmadkça en salkl besinler arasnda yer almaktadr. Kilo vermek isteyenler ekmei tüketmemekte, yemeyi braknca zayflanaca düünülmektedir. Ancak ekmek tüketiminin kilo almaya deil, vermeye etkisi vardr. 4 yemek ka pilav 1 dilim ekmee edeer ancak tercih pilav olduu zaman hem fazladan ya tüketimi olmakta hem de pilav ekmek kadar tokluk hissi vermediinden ilave olarak baka yemeklerden de yeme istei uyandrmaktadr. Ekmek tüketmemek psikolojik olarak daha az yemi hissi yaratsa da aç kalmanza sebep olmakta ve baka yemeklerden daha fazla tüketip fazladan ya almanza yol açmaktadr.

EKMEK SEçMNDE NELERE DKKAT EDLMEL?

Ekmek çeitlerinin kalori deerlerinin birbirine çok yakn olduunu kaydeden lküplü, öyle devam etti:

Beyaz ekmek ile tahll, çavdar, yulaf ekmeinin kalorileri birbirine eittir ve eit karbonhidrat içerirler. Ekmein rengi ne kadar koyu ise o kadar kepekli o kadar salkl olduu düünülüyor. Bundan dolay içine hamura rengini daha koyu gösterebilmek için çeitli maddeler eklenerek sata çkartlabiliyor. Ekmek seçimi yaplrken rengine baklmakszn hareket edilmelidir. Ekmek seçimi yaplrken ekmein tam buday unu, tam çavdar unu gibi ilem görmemi,en doal halinde oldua dikkat etmeliyiz. Ekmek tercihimizi yaparken kalori durumlarna, rengine bakmaktan ziyade içeriine bakmak doru olandr. En salkl ekmek türü daha fazla tahl içeren ve tam buday unundan oluan bolca lif yani posa içeren ekmektir. eker, kolesterol ve tansiyon seviyelerinin dengelenmesine yardmc olduu, doygunluk ve tokluk hissi verdii, barsak hareketini arttrd için tam tahll ürünler daha iyi seçenektir. Doru yaplan seçime ek olarak da ekmein dilimlenmi halde alnmas porsiyon kontrolünü salayacandan dilimlenmi ekmek almna dikkat edilmelidir.

Ana Sayfaya Git