Diyetisyen, pazarda meyve sebzenin yararını anlattı

Beslenme ve diyet uzmanı Nafikar Başkan, pazarda hem mevsimlik sebze ve meyvelerin yararını anlattı hem de tezgah başına geçip satış yaptı. Başkan'ı karnabahar tezgahında görenler, anlattıklarını ilgiyle dinleyip alışveriş yaptı.

Haberler 18.05.2019 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve diyet uzman Nafikar Bakan, Krcamideki semt pazarna al verie gelenlere meyve sebzenin yararlarn anlatt, tezgah bana geçip karnabahar satt. Nafikar Bakan, bahar aylarnn vazgeçilmez meyvelerinden çilein fosfor ve demir açsndan zengin olduunu belirtti. Nafikar Bakan, antioksidan içerii yüksek bir meyve olmas dolaysyla çilein kansere kar koruyuculuunun önemine dikkat çekti. Bakan, lif içeriinden dolay sindirim sistemini düzenleyen çilein baklk sistemini de güçlendirdiine dikkat çekti.

KARPUZ EKER HASTALARINDA DKKATL TÜKETLMEL

Nafikar Bakan, yaz meyvelerinden karpuzun ise su oran fazla bir meyve olduunu ifade ederek, eker oran yüksek olduu için porsiyon dahilinde tüketildiinde sindirime yardmc olur. Ama eker hastalar porsiyon kontrolüne dikkat etmeli. Fazla yenirse kan ekerini yükseltir dedi.

ERK, DYET YAPANLARA Y BR ARA ÖÜN

Eriin özellikle diyet yapanlarda ara öün alternatifi olarak tüketildiinde baklk sistemini güçlendirdiini, lif ve su orannn yüksek olduunu söyleyen Bakan, Kilo verme sürecinde olanlar rahatlkla tüketebilir ancak porsiyon kontrolü önemli. çünkü dier meyvelerde olduu gibi erikte de meyve ekeri vardr. Ancak en fazla 8-10 tane erik yenmelidir diye konutu. Bahar aylarnda kuru meyvelerin bahar yorgunluuna çok iyi geldiini sözlerine ekleyen Bakan, kuru meyvelerdeki eker orannn taze meyvelere göre daha fazla olduunu hatrlatarak porsiyon kontrolünün gerekli olduunu söyledi.

ENGNAR BAHAR AYLARINDA HAFTADA 3 KEZ TÜKETLMEL

Bahar sebzelerinden enginarn çok kymetli olduunu belirten Bakan, antioksidan özellii ve içindeki vitamin ile mineraller sayesinde kansere kar koruyucu özellii bulunduunu söyledi. Bakan, Enginar bakl kuvvetlendirir. Ayrca yapraklarnn suyu tüketildiinde sindirime iyi gelir. Bahar yorgunluuna kar haftada 3 kez tüketilmelidir. Zeytinyal yemek olarak ya da halanarak salatalarn içerisinde tüketilebilir dedi.

ISPANAK HAMLE KADINLARDA çOK FAYDALI

Ispanan lif içeriinin çok yüksek olduunu, içerisinde folik asit sayesinde hamilelerin mutlaka tüketmesi gerektiini kaydeden Nafikar Bakan, Hem anne hem bebek sal için spana öneriyoruz dedi. Ispanakta bulunan minerallerin kalp ve damar hastalklarna iyi geldiini, kötü huylu kolesterolü düürdüünü ve trigliserit yalarn düürücü özellii olduunu anlatan Bakan, Nisan ve mays aylar spanan tam mevsimidir. Bol bol tüketmek yararldr diye konutu.

KARNABAHAR KANSERE KARI KORUYUCU

Karnabaharn da vazgeçilmez bahar sebzelerinden biri olduunu belirten Bakan, sindirim sistemini düzenlediini, baklk sistemini güçlendirdiini söyledi. Bakan, vücuttaki serbest radikallerle savaarak kansere kar koruyucu özellii bulunan karnabaharn porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmediinde hazmszlk ve gaz sorununa neden olabileceini vurgulad. Karnabahar tüketirken yaplan en büyük yanlln kzartmak olduuna dikkat çeken Bakan, Ya halanarak ya da zeytinyal yemek olarak tüketilmeli dedi.

YEN BLGLER EDNDK

Beslenme ve Diyet Uzman Nafikar Bakan karnabahar tezgahnda gören vatandalar anlattklarn ilgiyle dinledi. Bir vatanda, Ben çi olarak salatasn yaptm o da güzeldi. Kzartarak yemeyi seviyordum ama kzartlmamas gerektiini örendim. Bu da iyi oldu. Brokoli almtm ama imdi yararlarn dinleyince karnabahar da alacam dedi.

Ana Sayfaya Git