Diyetisyenden ay çekirdeği uyarısı

Diyetisyen Dilan Tarhan, ay çekirdeğinin kalp damar rahatsızlıklarını önleyici, iyi kolesterolü artırıcı, stres, depresyon, panik bozukluğu ve unutkanlığı önleyici etkilerinin bulunduğunu belirterek, miktarına dikkat edilerek tüketilmesi önerisinde bulundu.

Haberler 05.09.2017 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Dilan Tarhan, ay çekirdei tüketimine ilikin öneri ve uyarlarda bulundu. Ay çekirdeinin cildi yalandran ve kalp krizi riskini arttran bir besin maddesi olmadn anlatan Tarhan, Cildi yalandran, kalp riskini arttran bir gdaym gibi gelir ama aslnda çok salkl bir attrmalktr. çinde E vitamininin yüksek olmasndan kaynakl kalp damar rahatszlklarn önleyici, vücuttaki iyi kolesterolü arttrc etki mekanizmas vardr. Kalp damar rahatszlklarn ya da kanserle beraber ölüm riskini azaltmaktadr. Stresi, depresyonu, panik bozukluu ve unutkanl büyük oranda engellemekte ve geriletmektedir dedi.

Kemik ve di sal için olumlu etki oluturmaktadr

Ay çekirdeinin hafzay güçlendirici etkisinin bulunduunu ve beyin fonksiyonlarn arttrdn belirten Tarhan, çinde bulunan mineral ve vitamin sayesinde bitkisel ürün kemik ve di sal için olumlu etki oluturmaktadr. çerdii güçlü fosfor sebebiyle böbrek fonksiyonlarn düzenlenmesini ve boaltm sisteminin doru çalmasn salar. Beyin, sinir ve damar fonksiyonlar ile birlikte kalp kasnn kaslmasna yardmc olarak kalp fonksiyonlarn da düzenler. Barsak hareketlerini arttrc ve kabzla da iyi gelen bir gdadr diye konutu.

Kan ekeri düüklüüne iyi gelir

Ay çekirdeinin kanserden korunmada da güçlü bir yardmc olduunu anlatan Tarhan, Posal bir gda maddesi olduu için kanser yapc zararl maddelerin barsakta kalma süresini ksaltr. Kirli kalntlar ve mikroplar temizleme açsndan olumlu etki mekanizmasdr. Kan ekeri düüklüüne iyi gelir. Baklk sistemini, içerdii B6 Vitamini sebebiyle her daim güçlü tutar. Vücudu kzarklk ve iliklere kar korumaya yardmc olur. Salkl kolesterol olarak nitelendirebileceimiz iyi kolesterol oluumunu destekler. Beynimiz, kalbimiz ve kaslarmz için tad magnezyum deeri yönünden koruma salar. Ay çekirdei de yüksek kaloride olduu için ay çekirdeini de tüketerek magnezyum eksikliini giderebiliriz ifadelerinde bulundu.

Miktarna dikkat edilerek tüketilmeli

Gebelerde oluan kat kramplarn engellemek adna magnezyumunda çok önemli olduunu vurgulayan Tarhan, unlar kaydetti:

Bu yüzden gebelerde beslenmelerine çok az miktarda ekleyebilirler. Ay çekirdei depresyona yakn hastalar için bu balamda önemli bir kurtarcdr. çünkü triptofan deeri çok yüksek bir gdadr. Unutmayalm ki bir avuç ay çekirdei yaklak 75 kaloridir. Tüketiyoruz ama miktarna dikkat ediyoruz.

Ana Sayfaya Git