Diyette vazgeçilmemesi gereken 10 besin

Diyet yaparken yiyeceklerin besin değerlerinin yanı sıra besin çeşitliliğine de özen gösterilmeli.

Haberler 24.12.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-Dengeli ve salkl beslenmenin beslenmede her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda alnmasnn önemli olduunu vurgulayan Diyet Uzman Baak nsel Aydn, diyette vazgeçilmez 10 besin çeidini ve vücuda etkilerini anlatt:

Kivi

Kivi içerisinde bol miktarda vitamini bulundurur. C vitamini antioksidan bir maddedir ve vücudumuzu koruduu kantlanmtr.

Düzenli tüketildiinde kardiyovasküler hastalklardan kansere ve obeziteye kar pek çok sorunda etkili olduu görülmütür. Asla es geçilmemesi gereken kivinin en önemli yarar, yüksek lif içerii özellii sayesinde kabzla kar etkili olmasdr. Bu yüzden zayflamak isteyenler ve kabzlk problemi yaayanlar beslenme programnda muhakkak kiviyi bulundurmaldrlar.

Ara öünlerinizde tatl isteinizi karlamak amacyla 2 adet orta boy kivi tüketebilirsiniz.

Sarmsak

Sarmsakta bulunan allk sülfiritler baklk sistemini güçlendirir, tümör hücre çoalmasn basklayan enzimleri uyarr ve kandaki kolesterol düzeylerini azaltr.

Sarmsan en iyi bilinen etkisi kolesterol düürücü etkisidir. Sarmsakta bulunan selenyum kalp için koruyucudur ve antioksidanlarn yapsna girmektedir. Günlük beslenmenizde bulundurmay unutmamalsnz.

Biberiye

Biberiye ekstreleri, gda ürünlerinin muhafazas için kullanlr. Ayrca cilt, akcier, mide, meme, yumurtalk, rahim ve kolon kanserleriyle lösemi riskini düürdüü, çalmalarda gösterilmitir.

Barsaktaki ya emmeden atmas özelliiyle zayflamaya olumlu etkisi vardr. Ayrca iyi bir kolesterol düürücüdür.

Etlerinizin üzerine serperek ya da iki tatl ka çekilmi biberiye yapran demlie koyup üzerine 400 ml su ekleyerek 10 dakika bekledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.

Keten Tohumu

Yüksek lif, omega 3, B-kompleks vitaminleri ve E vitamini içerir. Keten tohumunun müsilaj etkisi sayesinde kabzla kar önemli derecede olumlu etkisi vardr. Dolaysyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hzlandrabilirsiniz. Göbek ve basen bölgesindeki yalarn ksa süre içinde yaklmasna yardmc olur. Ayrca birçok hastaln tedavisinde kullanlan ifal bir tohumdur.

Keten tohumunu 1 bardak suyun veya 1 kse yourdun içine taze öütülmü bir ekilde ekleyip 30 dakika beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Yourt

Yourt kalsiyumun balca kaynaklarndan olmasnn yan sra probiyotik içerii zengin bir besindir. Barsak saln korur, ya yakmna destek olur, tansiyonu düzenler, baklk sistemini güçlendirir, di ve kemik saln destekler, kolesterolü düzenler ve tatl isteinin önüne geçmenize yardmc olur.

Yourdunuzu evde mayalayp özellikle protein bulunmayan öünlerinizde yemeklerin yannda 1er kse tüketebilirsiniz. Bu sayede kabzlk, ishal, hazmszlk gibi skntlarnzn önüne geçebilir ve tokluk sürenizi de uzatabilirsiniz.

Mercimek

çeriinde zengin niasta ve bitkisel proteinler barndrr. Potasyum içerii sayesinde hipertansiyonu düürücü etki gösterir, kalp hastal riskini azaltr. Zengin lif içerii sayesinde tok tutar, kilo kaybna yardmc olur.

Mercimein yemeini, çorbasn yapabilir ya da halayp salatalara katarak tüketebilirsiniz.

Kabak

Kabak; az kalorisi, yüksek lif içerii ve barsak çaltrc özellii ile zayflamak isteyenlerin vazgeçmekçilmez besinidir. Zararl toksinlerin vücuttan atlmasna yardmc olur.

Kabak; zeytinyal yemek olarak, frnda piirilerek ya da çi olarak salatalarn içinde tüketebilir. Miktar snrlamas olmadan özgürce yenilebilir.

Balk

Balk Omega-3 deposudur. Özellikle mevsiminde tüketilen balk, içerdii ya asitleri sayesinde baklk sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli bir besindir. Baklk sistemini korur, zeka geliimine faydas vardr, kalp saln ve kemikleri güçlendirir, hücreleri onarr, diyabet riskini azaltr. Bu nedenle özellikle mevsiminde haftada 2 kez tüketilmelidir. En ideal piirme yöntemi ise frnda olandr.

Yulaf

Yulaf lezzetli, hazrlamas pratik ve vücudumuzu gün içinde ihtiyaç duyaca birçok besin maddesine (A vitamini, B1, Demir, çinko, folat) sahip bir besleyicidir. Lif içerii oldukça yüksektir. Kolesterol düürücü etkisi vardr. Barsakta ikinlik yaparak uzun süre tok tutucu özelliinden faydalanmak diyettekiler için önemlidir. Yourda ya da süte katarak tüketebilirsiniz.

Yeil çay

Dünyann en çok tüketilen içeceklerinden olan yeil çayn birçok faydas vardr. Yeil çay antioksidan deeri sayesinde kanser riskini düürür, vücut direncini yükseltir, Parkinson ve Alzheimer riskini düürür, kalp saln korur, ya hücrelerini harekete geçirerek ya yakmna da yardmc olur.

Hamileler, böbrek ve hipertansiyon hastalar hariç, gönül rahatl ile gün içinde yeil çay bal, limon veya tarçn ile tatlandrarak tüketebilirsiniz.

Su

Vücudun temel besin ihtiyac olan su beden ve ruh salnn kaynadr. Düzenli ve yeterli su tüketimi; vücutta birçok problemin almasna katk salad gibi salkl ve zinde yaamn temel kaynadr. Yeterli tüketilmediinde vücut yorgunluuna, zihinsel fonksiyonlarn gerilemesine neden olmaktadr. Ya yakmnda da kas yapmnda da su tüketimi olmazsa olmazdr. Kiilere günlük su ihtiyac, kg bana 30 ml olarak önerilir.

Ana Sayfaya Git