Diz ağrıları kabusunuz olmasın

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural, toplumumuzda eklem sorunlarının başında diz ağrılarının geldiğini belirterek, “İleri yaşta görülen bu ağrıların nedeni de çoğunlukla eklem kireçlenmesidir” dedi.

Haberler 17.06.2019 - 12:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Burak Önvural konu ile ilgili olarak yapt açklamada, Kronik diz arl hastalara ilk olarak fizik tedavi ve kas güçlendirme egzersizleri öneriliyor. Kireçlenme, dizi oluturan eklem yüzeylerinin birbirine ar sürtmesi sonucunda oluur. Bunu artran birçok faktör var. Ar kilo, dizlere ar yüklenme, daha önce geçirilmi menisküs yaralanmalar, eker hastal ve romatizma bu faktörlerin en sk görülenleridir diye konutu.

DZ ARILARININ NEDENLER

Diz kireçlenmesinin en sk bilinen belirtisinin ar olduunu dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Burak Önvural, Dizlerde yol yürüdükten yada herhangi bir aktivite yaptktan sonra ar olmas, bu arnn sürekli olarak tekrarlamas ve ar kesici almadan hastann rahatlayamamas çok tipiktir. Bununla birlikte diz ekli hastalk ilerledikçe bozulur. Sklkla parantez diz dediimiz ekil olumaya balar. çok ileri vakalar dizlerini bükemez. Son evrede ar artk sürekli hale gelir ve hasta günlük aktivitelerini yapamaz dedi.

KREçLENMENN TEDAVS VAR

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Burak Önvural, kireçlenme kadnlarda ve 50 ya üzerinde daha sk gözüktüünü belirterek, Aslnda bu bölgesel olarak deiebilmekle birlikte spor alt yaps olmayan, kilolu ve çok ayakta duran bireylerin daha çok risk altnda olduunu hatta bunlarn er ya da geç dizlerinde kireçlenme olacan söyleyebiliriz. Tedavi çeitlidir. Son zamanlarda oldukça popüler olan kök hücre ve PRP tedavisi erken ve orta evre kireçlenmelerde uygulanabilir. Kiilerin kendi kan kullanlarak gerçekletirilen PRP tedavisinin vücudun kendi mekanizmasnn yetersiz kald durumlarda iyilemeyi hzlandran etkisi vardr. Kök hücre ise yine hastann kendi hücrelerinden hazrlanr ve eklemdeki hasar ksmen yada tamamen onarma ihtimali vardr. Hastann kendi kanndan hazrlanan trombositten zengin plazma, yeni kkrdak oluumu salayan kök hücre uygulamas, eklem içi kayganlatrclar ve eklem içi uzun süreli ar kesiciler arasndan hasta için en uygun olan seçilir. Burada önemli olan, uygun hastaya uygun enjeksiyonu uygulamaktr. leri evre hastalarda ise protez ameliyatlar oldukça iyi sonuçlar vaadetmekte ve hastay tekrar özledii arsz hayata kavuturabilmektedir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git