Diz kireçlenmesine kök hücre tedavisi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktoru Uzman Dr. Fatma Tuğba Altuner Kalli Diz kireçlenmesinin kök hücre tedavisiyle ilgili bilgiler verdi.

Haberler 31.07.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Dr. Kalli, Erikin kök hücre enjeksiyon tedavisinin vücuttan alnan ya dokusunun ayrtrlarak kök hücrelerin toplanmas ve kkrdak hasar olan eklem bölgesine enjekte edilmesi esasna dayandn belirtti.

Vücudumuzdaki kök hücrelerin tüm hücre tiplerine dönüme potansiyeline sahip olma özelliinin altn çizen Dr. Kalli, Günümüzde kök hücre enjeksiyon tedavisi kas iskelet sistemi hastalklarndan en sk kkrdak hasar ile giden eklem hastalklarnda özellikle de diz eklemi için uygulanmaktadr. Kök hücre tedavisi için ameliyathane artlarnda karn bölgesinden düük hacimde ya doku alnr. Bu ya doku yaklak 1 saat süren ilem çerçevesinde kök hücrelerin toplanaca ekilde ayrtrlr. Daha sonra da uzman hekim tarafndan eklem içi enjeksiyon olarak uygulanr. Enjeksiyon sonras kök hücreler çoalarak hasarlanm kkrdak doku bölgesine ilerler ve yeni kkrdak oluumunu balatr. Burada yine kendi hücrelerimiz kullanldndan ilaca bal yan etkilerini görmemekteyiz. Ve vücudun çok daha kalc bir ekilde hasarlanm kkrdak dokuyu onarmas amaçlanmtr. Kkrdan hasarlanma oran ne kadar düük ise, kkrdak hasarlandktan sonra enjeksiyon tedavisini ne ölçüde erken yaparsak elde edeceimiz fayda oran o derece artmaktadr. Kök hücre tedavisinin uygunluu ve endikasyonlar süreci takip eden uzman hekim tarafndan belirlenmelidir dedi.

En fazla diz kireçlenmesinde görülüyor

Kkrdak hasarlanmasnn en fazla diz kireçlenmesi olarak bilinen rahatszlnda görüldüünü ifade eden Dr. Kalli, Dizde kkrdak hasarlanmasn en fazla diz kireçlenmesi olarak bilinen rahatszlkta görmekteyiz. Bu tür durumlarda oturup kalkmakta, merdiven inip çkmakta, yürümede yetersizlik ve süre kstll, diz çevresinde arlar, tutukluklar, dizde görüntü olarak kabalama ve diz hareketi srasnda hissedilen çtrt hisleri burada görülen semptomlardan bazlardr. Diz kireçlenmesi kök hücre enjeksiyon tedavisini ne kadar erken uygulamaya balarsak, kkrdak hasar da o derece erken olacandan kalc tedavi oranmz o derece yüksek olacaktr eklinde konutu.

Kök Hücre tedavisi dünyada aktif kullanlan tedavi ekli

Kök Hücre tedavisinin dünyada aktif kullanlan bir tedavi ekli olduunu vurgulayan Dr. Kalli, Kök hücre tedavisi Dünyada ve Türkiyede yakn geçmii bulunan ve son zamanlarda aktif olarak kullanlan bir tedavi eklidir. Kök hücre uygulamas farkl yöntemler ile yaplabilmektedir. Fakat u an en yaygn kök hücre toplanmas eklinde yaplacak enjeksiyon tedavisidir. Kök hücre enjeksiyon tedavisini diz kireçlenmesinin erken evrelerinde önersek bile bazen ileri yalarda cerrahi gereksinimi olan diz protez ihtiyac olan fakat protez olmaktan çekinen ya da ameliyat olmasna izin verilmeyen çeitli kalp ve kronik rahatszl olan hastalarda yeni bir tedavi olarak düünebilmekteyiz. Tabi diz kireçlenmesi ne kadar ileri derecede olursa tedavinin kalc etkisinden ziyade ar oran ciddi oranda azalmaktadr. Ayn zamanda kireçlenmesinin ilerlemesi durdurulmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git