"Doğal antibiyotik" paça kışın şifa kaynağı

Özellikle kış aylarında vatandaşların sabah akşam her öğün tükettiği paça çorbası, zengin vitamin ve mineral içeriği dolayısıyla uzmanlar tarafından "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor.

Haberler 30.01.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge kentlerinin tarihi sokaklarnda ve ana arterlerdeki iletmelerde ustalar, sabah akam özenle hazrladklar paçalar müterilerine servis ediyor. Sabahn ilk klaryla balayan paça çorba tela, akam geç saatlere kadar devam ediyor. çeriindeki kolajen, vitamin ve mineraller sayesinde baklk sistemini güçlendiren, vücuda güç veren paça çorbas, uzmanlarca da doal antibiyotik olarak tanmlanyor.

- Önemli bir gda maddesi

Prof. Dr. Özlem Turgay, paça çorbasnn özellikle küçükba hayvanlarn ba ve ayak ksmndan, bazen de ikembeden yapldn söyledi. Paçann, mineral ve vitamin bakmndan zengin bir çorba olduunu belirten Turgay, unlar kaydetti:

Paça çorbas yüksek oranda vitamin ve mineral içeriiyle özellikle çok uzun yllardan beri grip veya nezleye yakalananlarn ya da kemiklerinde krlma olanlarn tercih ettii bir gda. Yapmnda hijyen kurallarna dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle erkeklerin bolca tercih ettii, içerisinde sarmsak, limon ve sirke gibi unsurlarn bol miktarda tüketildii bir gda. Gerek antioksidan, gerek vitamin içeriinin yüksek olmas dolaysyla tüketilmesi önerilen önemli bir gda.

- Kilolulara da öneriliyor

Diyetisyen Hilal Kayahan da paçay kilo problemi yaayanlarn sk tüketmesi gerektiini ifade etti. Paça çorbasnn içerdii antioksidanlarn kanser hastalar üzerinde olumlu bir etki oluturduunu vurgulayan Kayahan, paçann baklk sistemini özellikle k günlerinde kuvvetlendirecek bir besin maddesi olarak da tanmlanabileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git