Doğru bilinen yanlışlar

Dünya genelinde görülen ve ölümlere neden olan yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için sağlıklı kişilerin ek bir destek ürünü kullanmasının gerekmediği, sadece vücutlarında vitamin eksikliği olanların, dışarıdan bu vitamin veya minerali almasının uygun olduğu belirtildi.

Haberler 21.03.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Öretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Kovid-19 hakknda doru bilinen yanllara ilikin bilgi verdi.

çinin Vuhan kentinde ortaya çkan ve Dünya Salk Örgütü (DSÖ) tarafndan pandemi ilan edilen Kovid-19 ile mücadelede doru bilginin önemine iaret eden Prof. Dr. Azap, tedbirli olunmas ve Salk Bakanl tarafndan açklanan hijyen, önlem ve karantina kurallarna uyulmas gerektiini vurgulad.

- Maske ykandnda koruyuculuk ilevini kaybeder

Prof. Dr. Azap, Kovid-19a ilikin en çok merak edilen soru ve cevaplar öyle sralad:

YANLI: Kovid-19 kabuklaryla yenilebilen yeillikler ve meyve ile sebzelerde tutunabildiinden, meyveler kabuklar soyularak yenilmeli, dierlerinin ise tüketiminden kaçnlmal.

DORU: Kovid-19 açsndan meyve ve sebzeleri kabuklar ile yemenin hastalk riskini artrm olduuna dair bir veri bulunmamaktadr. Genel temizlik kurallar dorultusunda meyveler ykanarak kabuklar ile tüketilebilir.

YANLI: Kovid-19dan korunmak için dar çktktan sonra kyafetler de dezenfekte edilmeli.

DORU: Dar çkldktan sonra kyafet dezenfeksiyonu uygulamasnn hasta olmay engelleyici ve rasyonel bir yan yoktur. Kyafetlerin her zaman yapld gibi kirlenme durumlarna göre ykanmalar yeterlidir.

YANLI: Virüsten korunmak mümkün deildir.

DORU: Belirlenen kurallara uyulmas durumunda, virüsten korunmak mümkündür. Özellikle olas ya da kesin tan alm kiilerde, izolasyon kurallarna uyulmas, hastaln yaylmasnda ve hasta kiinin yakn çevresi için hastalktan korunma salanmasnda çok önemlidir.

YANLI: Cerrahi olarak isimlendirilen ve normal maske diye tanmlanan maskeler, gün içinde kullanldktan sonra ykanarak tekrar kullanlabilir.

DORU: Cerrahi maskelerin kullanm süresi 3-4 saat olup, nemlendiinde kirlendiinde deitirilmeleri gerekir. Maske ykandnda koruyuculuk ilevini kaybeder.

YANLI: Vücut direncinin artrlmas için salkl bireylerin de bir an önce baklk kuvvetlendirici destek ürünleri ve vitamin haplar almas gerekmektedir.

DORU: Salkl bireylerin, ek bir destek ürünü almalarna kesinlikle gerek yoktur. Her bireyin yeterli uyku, dengeli beslenme ve düzenli fizik egzersiz gibi kurallara uymas yeterlidir. Ek bir destek ürünü kullanmak, hastalktan korunmak için fayda salamamaktadr. Sadece vücutlarnda vitamin eksiklii olanlarn dardan bu vitamin veya minerali almas gerekir.

Ana Sayfaya Git