Doç. Dr. Aynur Engin: KKKA'ya karşı henüz aşı yok

Doç. Dr. Aynur Engin, havaların ısınmasıyla birlikte birlikte kene ısırmasıyla buluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Engin, 2002 yılından itibaren Türkiye genelinde KKKA'ya yakalanan 10 bin 219 hastadan 485'inin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Haberler 10.05.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Aynur Engin, yaz aylarnn gelmesiyle birlikte kene srmasyla buluan KKKA hastalna kar uyarlar da bulundu. 2017 yl Nisan ay itibariyle KKKA ön tans ile hastalarn hastaneye bavurduunu belirten Doç. Dr. Engin, Toplamda 6 ön tanl hastamz var. Bunlarn 3üne tan koyduk. Bu tan koyduumuz 3 hastamzn 1i Salk Bakanl tarafndan teyit edildi. Maalesef 1 hastamz kaybettik dedi. 2000li yllarn bandan itibaren tespit edilen ve yllardr yüzlerce ölüme nedeni olan hastalkla ilgili a çalmalarnn devam ettiini belirten Engin, u anda henüz as yoktur. Salk Bakanlnn ayla ilgili çalmalar konusunda yapldna dair bir açklamas var. Henüz resmi olarak kabul edilmi bir amz yok ifadelerini kulland.

KKKADAN 485 HASTAYI KAYBETTK

2002 ylndan itibaren KKKA tans konulmaya balandn söyleyen Doç. Dr. Engin, Türkiyede yaz döneminde gördüümüz bir hastalk. 2002 ylndan beri tan koymakla birlikte Türkiye genelinde görüyoruz. Belli bölgeler de biraz daha fazla. Sivasta bu bölgeler içinde yer alyor. Yaz dönemi olunca ister istemez KKKA hastalar gelecek. Türkiyede ölüm oranmz yüzde 5, dolaysyla 100 hasta gelse bunlarn ortalama 5ini kaybediyoruz. Türkiye genelinde 2002 ylndan itibaren 10 bin 219 tane hasta var.Bunlarn 485ni kaybettik. Yüzde 4 ölüm oran var dedi.

KENEY KUSTURMAMAK GEREK

Kene srmasna kar uyarlarda bulunan Doç. Dr. Engin, Hastaln görüldüü yerlerde, tabi ki çiftçi toprayla urayor. Ama zorunlu haller dnda hastaln görüldüü bölgeler de çayr, çimen gibi yerlerde yere yatyorlar bunlar çok tehlikelidir. çalyorlarsa çorap giyinebilirler. çünkü Kenenin ii çplak eti bulup kan emmek. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Krsal bölgeler den geldikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerekiyor. Kendilerinin göremedikleri yerlere bir baka kii bakmaldr. Kene görürlerse kesinlikle bir takm kimyasal maddeler sürerek çkarlmamal. Kene zor brakr. Mesela sigarayla yakmak, aseton koklatmak gibi eyleri önermiyoruz çünkü kene kusabilir. Kustuunda da kusmuunda virüs olabilir. Eer srd yerde henüz virüsü vermemise kusmuundaki virüsü vermi olabilir. Keneyi kusturmamak lazm. Eer varsa hemen bir salk merkezine gitmek gerekiyor. Bu yoksa ucu kvrk bir cmbzla cildi kenenin tuttuu yerden skca tutup çivi çkarr gibi çkarlabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta keneyle temas en aza indirmek için önlemler almak, bu mümkün deilse vücutlarn kontrol etmek, kontrol ettikten sonra üzerlerinde kene bulurlarsa en yakn salk merkezine gitmektir. Bu da yoksa kusturmadan keneyi dikkatlice çkarmaktr dedi.

Ana Sayfaya Git