Doç. Dr. Hüseyinoğlu: Gündüz aniden uykunuz geliyorsa dikkat

NÖROLOJİ Uzmanı Doç.Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, kimi insanların, gece yeterince uyuduğu ve sabah dinlenmiş bir şekilde kalktığı halde, gündüzleri bile uyuklayabildiğini belirterek, ''Uykucu denip geçilen bu kişilerde aşırı uykululuk hali, ciddi sonuçlara yol açabilecek narkolepsi hastalığının işareti olabilir'' dedi.

Haberler 22.02.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel hastanede nöroloji uzman Doç. Dr. Nergiz Hüseyinolu, yaam kalitesini bozan gündüz ani uyku gelmesi rahatszlnn ayrt edici özelliklerini anlatt. Kiiden kiiye göre deimekle birlikte, bir insann günlük uyku ihtiyacnn 6-8 saat olduunu belirten Doç.Dr. Hüseyinolu, Ancak baz kiilerin gündüz de uyuma ihtiyac hissedebilir. Buna gündüz ar uyku eilimi deniyor. Bu durum, birtakm hastalklarn ve bazen de narkolepsinin önemli belirtilerinden biri olduu için dikkate alnmas gerekiyor.

ANDEN UYKUNUZ GELYORSA

Toplum içinde görülme skl 2 binde bir olan narkolepsi, hemen her dönemde ortaya çksa da özellikle 35-45 ya arasndaki kiileri daha çok etkisi altna alyor. Uyku apnesi ya da huzursuz bacak sendromu da ayn ekilde gündüz uyku ihtiyacna yol açyor. Ancak narkolepsinin çok ayrc bir özellii var: Bu iki hastalktan muzdarip kiiler, gece iyi uyuyamadklar için sabah da yorgun kalkyor. Bu da gün içerisinde uyku ihtiyac douruyor. Oysa narkolepside kii sabah yataktan uykusunu alm kalkt halde gündüz uyuma istei hissediyor ifadelerini kulland.

Ar uyku deyip geçitirilen bu durumun dikkate alnmas gereken önemli bir salk sorunu olduunu belirten Doç. Dr. Nergiz Hüseyinolu, Hastalk tedavi edilmezse kiinin yaam kalitesi düüyor. Bu nedenle tan ve tedavi konusunda hassas olunmal dedi.

Ana Sayfaya Git