Doç. Dr. Işıl Var: GDO'lu ürünlerin üçte ikisini ABD üretiyor

Doç. Dr. Işıl Var, ekmek katkı maddesinde rastlandığı belirlenen GDO'nun insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinin hala tam olarak bilinemediğini söyledi.

Haberler 25.03.2017 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Il Var, GDOya ilikin olarak örencilerine yönelik hazrlad sunumun ayrntlarn paylarken dünyadaki GDOlu ürün üretiminin yüzde 99unun ABD, Kanada ve Arjantinde gerçekletiini, üçte ikisinin ABD üretildiini belirtti.

GDOlarn insan sal, sosyo-ekonomik ve çevre gibi konularda olumsuz yönleriyle anldn hatrlatan Doç. Dr. Il Var, unlar kaydetti:

GDOlu ürünleri ABD üretiyor

Baka bir bitki, hayvan ve bakteriden alnan bir genin yiyeceklerimize eklenmesinin insan vücudunda nasl bir etki yapaca bilinmiyor. Mesela GDOlu msr yiyenler alerjik reaksiyonlardan dolay hastaneye gitmek zorunda kalmtr. GDOlu ürünlerde etiketleme veya herhangi bir belirteç olmad için binlerce hassas bünyeli insan, farkl etkilere maruz kalabilmektedir. GDOlarn ksa veya uzun dönemdeki çevresel riskleri henüz bilinmiyor. Doal hayata zarar tartlyor. GDOlu ürünler nedeniyle geleneksel yerel gda çeitliliinde azalma meydana gelebilir. Genetii deitirilmi popülasyonlar, doal türlerle youn bir biçimde rekabet ederek doal habitatlarn istilacs konumuna geçebilirler. Ekosistemdeki denge toprakta da bozulabilir. Gen kaç büyük bir soru iaretidir. çünkü ayn familyadan pek çok tür arasnda çiçek tozlaryla genç kaçlar olabilir. Türkiye, zaten transgenik ürünlerinin riskini kabul etmektedir, GDOlu ürünlerin üretimi ve satyla ilgili kstlamalar, yasaklar var.

Ana Sayfaya Git