Doç. Dr. Karaca: Tiroid hastalıkları yaşla beraber artıyor

Doç. Dr. Züleyha Karaca, ''Tiroid hastalıkları toplumda oldukça yaygın olarak görülüyor ve yaşla beraber artıyor'' dedi.

Haberler 31.03.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karaca, vücutta yaamsal bir görev üstlenen tiroid bezinin bazen ilevini kaybetmesi ya da tam yerine getirememesi durumunda çeitli hastalklarn ortaya çktn söyledi. Tiroid bezlerinin radyasyon, iyot eksiklii, yalanma gibi faktörlere bal olarak bozulabildiini kaydeden Doç. Dr. Züleyha Karaca, Düzenli aralklarla tiroid hormonlarna baktrmak ve ylda en az bir defa uzman bir doktora muayene olmak gerekir. Tiroid hastalklar toplumda oldukça yaygn olarak görülmekte ve yala beraber artmaktadr.

YALA BERABER GELYOR

Bunlarn bir ksm tiroid bezinin az ya da çok çalmas (tiroid disfonksiyonu) yani hipo ve hipertiroidi olarak karmza çkarken bir ksm da tiroid bezinde büyüme (guatr) ve tiroid nodülleri ve tiroid kanserleri olarak karmza çkmaktadr. çok farkl klinik belirtilere yol açabilen tiroid disfonksiyonu farkl uzmanlk alanlarndaki hekimlere bavurabilmektedir. Bunlarn tans, ayrc tans ve tedavisinde baz püf noktalara dikkat etmek gerekir. Birinci basamak hekimlerine burada hastalara tan koymak, gereken hastalar bir üst basamak salk birimine yönlendirmek ve tedavi takiplerinde dikkat edilecek noktalar bilmek açsndan çok önemli görevler dümektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git