Doç. Dr. Karaman: Crohn hastalığı, bağırsak sağlığını bozuyor

GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Doç.Dr. Ahmet Karaman, boğazdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyebilen ve daha çok bağırsaklarda görülen Crohn Hastalığı'nın, iltihaplanma ve ülserler (yaralar) olarak ortaya çıktığını belirterek, ''En sık da ince bağırsağın son bölümü ve kalın bağırsakta oluşuyor.

Haberler 19.11.2016 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karaman, Crohn hastalnn, yüksek sosyo ekonomik gruplarda ve kentsel bölgelerde yaayanlarda daha sk görüldüünü bildirdi. Hastaln nedeninin bugün için hala bilinmediini kaydeden Doç. Dr. Karaman, Genetik olarak rahatszla yatkn bireylerde, bilinmeyen çevresel veya mikrobik bir faktörün, mide-barsak kanalnda anormal bir iltihaba yol açarak, rahatszl tetikledii düünülüyor. Crohn hastal, anne ve babadan çocua direkt geçii olmamakla birlikte, bu tür rahatszl olanlarn akrabalarnda ayn ekilde yüzde 5 ile yüzde 20 olarak görülüyor. Ayrca sigara içmek, romatizmal ilaç ve aspirin kullanmak, hormonal deiiklikler ve enfeksiyonlar rahatszln alevlenmesine neden oluyor ifadelerini kulland.

BAIRSAK SALIINI BOZUYOR

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karaman, hastaln belirtilerini ise, Sk sk karn arlar yaamak, ishal olmak, kimi zaman kanl ishal geçirmek, itahszlk ve kilo kaybetmek, halsizlik ve yorgunluk hissi, kanszlk ve ten renginde solukluk, zaman zaman ate, üümek, titremek, baz kiilerde bulant, kusma ve ikinlik hatta barsak tkanmalar ve kabzlk, kimilerinde azda yaralar, gözde kzarklk ve yanma, eklemlerde ar, ciltte döküntüler ve karacier fonksiyon testlerinde bozukluklar, kiilerin bir ksmnda barsaklar ile dier organlar, cilt veya makat arasnda kanallarn açlmas (fistüller) ve buralardan akntlarn gelmesi, makatta ilikler ve yaralarn olmas, dönem dönem barsaklarda tkanmalarla birlikte karn ars ve kabzlk ataklar olarak açklad.

Doç. Dr. Karaman, crohn hastalnn tedavisinin iddetine ve rahatszln tutulum yerine (ince barsak, kaln barsak, makat) göre belirlendiini belirterek, Genellikle azdan alnan ilaçlar ve makattan verilen lavmanlar ile tedaviye balanyor. Bu ilaçlarn yetersiz kald veya rahatszln en bandan iddetli seyrettii olgularda, tedaviye azdan veya damar yolu ile kullanlan ilaçlar ekleniyor dedi.

Doç.Dr. Karaman, Crohn hastalarna her hangi bir gdann zararl olduu ve herhangi özel bir diyet uygulamasnn faydal olduuna dair bilimsel bir kant bulunmadn da kaydetti. Toplumda yüzde 5-10 sklnda görülen süt tahammülsüzlüünün, (laktoz intolerans) zaten var olan ishale katkda bulunabildiinin altn çizen Doç. Dr. Ahmet Karaman, Bu durumlarda süt ve süt ürünlerinden uzak durulmas veya marketlerde bulunan laktazl sütlerin tüketilmesi önerilebiliyor. Genel olarak temiz, dengeli ve salkl beslenmeye dikkat edilmesi, doktor bilgisi ve tavsiyesi ile ilaçlarn düzenli kullanlmas tedaviyi kolaylatryor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git