Doç. Dr. Kurtulmuş: Tıkanma tipi uyku apnesinin çözümü diş hekimliğinde

BİRÇOK kişinin yaşam kalitesini bozan, hatta ölüme kadar götürebilen uyku apnesinin çözümünün diş hekimliği olduğunu belirten Doç. Dr. Hüseyin Kurtulmuş, 'tıkanma' tipi uyku apnesinin en önemli çözümünün diş hekimliği hizmetleri olduğunu söyledi.

Haberler 12.07.2018 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda çok daha sk görülen ve yaam kalitesini ciddi ölçülerde bozan uyku apnesinin di hekimlii hizmetleri ile çözülebileceini belirten Doç. Dr. Hüseyin Kurtulmu, tkanma tipi uyku apnesinin tek çözümünün di hekimleri tarafndan hazrlanan az içi apareyler olduunu söyledi.

çÖZÜM AIZ ç ARAçLAR

Uyku apnesinin üç türünün olduunun, di hekimliini ilgilendiren türünün ise obstrüktif (tkanma) tip uyku apnesi olduunun altn çizen Doç. Dr. Kurtulmu, En sk görülen uyku apnesi tipi, tkanma tipi uyku apnesidir. Tkanma tipi uyku apnesi, uyku esnasnda üst solunum yolunun, çounlukla da dil kökü bölgesinin tamamen tkanmas (obstrüksiyon) ve bu sradaki bir solunum eforunun varl ile birlikte, üst solunum yolunda hava akm geçiinin durmas eklinde meydana gelen bir hastalktr. Bu tip uyku apnesinin tek çözümü di hekimlii hizmetidir. Amerikan Uyku Hastalklar Birliinin de onaylad az içi apareyler, bu sorunun en etkili çözümüdür. Bu apareyler, dil kökü veya alt çene kemiini öne doru ittiren araçlardr. Bu araçlar, tpk bir sporcunun idman yaparak kas gelitirmesi gibi dil ve çene kaslarn güçlendirerek uyku esnasndaki tkanmay ortadan kaldrr açklamasnda bulundu.

çOU NSAN UYKU APNES OLDUUNU BLMYOR

Uyku apnesinin kelime olarak uykudaki solunumsuzluk anlamna geldiini hatrlatan Doç. Dr. Kurtulmu, Ancak uyku esnasnda solunumun durmasnn tüm çeitleri uyku apnesi olarak adlandrlmaz. Belirlenen standartlara göre uyku süresinde 5 defadan fazla ve her seferinde 5 saniyeden fazla solunumun durmas olay, uyku apnesi olarak tanmlanr diye konutu. Uyku apnesinin sanlandan daha yaygn bir sorun olduuna dikkat çeken Doç. Dr. Kurtulmu, Tespitlere göre her 10 kiiden 3ünde uyku apnesi rahatszl var. Ancak bir o kadar da uyku apnesi hastalndan mustarip olduunu bilmeyen insan var. Kii, uyku apnesi hastas olduunu bilmedii için doktora gidip bunu tehis ettirmiyor ifadelerini kulland.

UYKU APNESNN EN ÖNEML BELRTS GÜN çNDEK UYKUSUZLUK HAL

Uyku apnesinin en önemli belirtisinin gün içindeki uykusuzluk hali olduunu ifade eden Doç. Dr. Kurtulmu, Hasta eer uyku apnesi ise, gün içinde sürekli uykulu bir halde olur. Gece uykusunu alamad için iyerinde uyuklama eilimi içinde olur. Özellikle öle yemeklerinden sonra muhakkak ekerleme yapma ihtiyac hisseder. O kadar ki, trafikte, biraz uzun süren krmz kta beklerken bile uyuyakalan hastalarm oldu. Bir baka belirti ise hastann hzla kilo almasdr. Bunun sebebi ise hastann özellikle uyku srasnda oksijensiz kalarak vücut yalarn yakacak metabolik faaliyetlerini gerçekletirememesidir. Uyku apnesi, yaam kalitesini bozan bu sonuçlarn yannda, kandaki oksijenin azalmas nedeniyle, zamanla uyku felci, hipertansiyon, hatta kalp krizi gibi nedenlerle ani ölümlere yol açabilecek bir hastalktr. Oysa bütün bu sorunlar basit bir tehisle halledilebilir dedi.

HORLAYANLAR UYKU APNES HASTASI ADAYI

Uyku apnesinin tehisi sürecinde horlama sorununa da dikkat edilmesi gerektiini ifade eden Doç. Dr. Kurtulmu, Horlama, solunum bölgelerindeki yumuak dokunun uyku sürecinde geveyerek solunum yolunu daraltmas nedeniyle hava akmnn hzlanmas ve bundan dolay dar bir pasajdan hzla geçen havan üst solunum yolunun desteksiz dokularn titreterek gürültülü sesler ortaya çkarmas olarak tanmlanabilir. Dolaysyla uyku apnesi kadar ciddi bir sorun olmasa da, dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur. Zira kronik horlama sorunu olan kiiler, potansiyel uyku apnesi hastalardr çünkü primer horlama, uyku apnesinin ilk basamadr. Bu tip sorunlarda yan kafa röntgeni tehiste büyük kolaylk salar. Yan kafa röntgeniyle hastann uyku apnesi mi, yoksa horlama hastas m olduunu çok rahatlkla tehis edip, ona göre tedaviye geçebiliyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git