Doç. Dr. Özbalcı: Obezite ameliyatları maalesef estetik ameliyat gibi görülüyor

Doç. Dr. Selçuk Özbalcı, son dönemde obezite ameliyatlarının adeta magazinsel birer figür haline geldiğini belirterek, "Özellikle bazı ünlülerin geçirdikleri ameliyatların basına yansıması, obezite cerrahisini daha bilinir hale getirdi.

Haberler 25.03.2017 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç.Dr. Selçuk Özbalc, obezite cerrahisi tekniklerinin aslnda onlarca yldr tüm dünyada uygulandn, ancak son dönemde özelikle magazinsel yönününde etkisiyle popülarite kazanp gündeme geldiini söyledi. Obezite cerrahisinin uygulanabilmesi için hastann belli deerlere sahip olmas gerektiini dile getiren Doç.Dr. Özbalc, Bu ameliyatlarn kimlere yapld konusuna gelince, temel dayanamz vücut kitle indeksi dediimiz basitçe boy ve kilo oran olarak bilinen deer üzerinden karar veriyoruz. Bu oran 40 kg/mnin üzerinde olan insanlara biz morbidobez diyoruz ve bunlar cerrahiye aday. Ancak bunun yannda vücut kitle indeksi 35-40 arasnda olup, kilo vermekle düzeleceine inandmz eker hastal, kalp ve damar hastalklar, eklem hastalklar, kiloya bal psikolojik bozukluklar gibi baz yanda sorunlar mevcut olan hastalar da bu tarz ameliyatlara adaydr. Hatta son dönemde bu deer 32.5lara kadar çekildi dedi.

YAPMAYINCA BAKA HASTANEDE AMELYAT OLUYORLAR

Obezite cerrahisi için gerekli kriterlere sahip olmad halde ameliyat olmak isteyen kiilerin de olduunu söyleyen Doç.Dr. Özbalc, Yeterli vücut kitle indeski olmayan ya da dier gerekli artlara sahip olmayan hastalar da bize ameliyat olmak için bavurabiliyorlar, tabiiki biz onlar reddediyoruz. Biz ameliyat önermediimizde Siz yapmazsanz baka hastanede yaptrrm diyen hastalar da olabiliyor ve maalesef bu hastalarn baka hastanelerde ameliyat olduklarn da görebiliyoruz. Bu noktada,ameliyat ihtiyac olmayan hastalar için cerrahiden uzak durmak gerektiini söyleyebilirim. çünkü kolay ameliyat, risksiz ameliyat diye bir ey yoktur. Herhangi bir nedenden dolay kii ameliyata giriyorsa belli bir riski göze alyor demektir. Obezite cerrahisinin de kendisine ait riskleri vardr. Ameliyat srasnda her eyi doru yapsanz bile hiç beklenmedik bir komplikasyonla karlaabilirsiniz diye konutu.

Obezite ameliyatlarnn son dönemde art gösterdiini ifade eden Doç.Dr. Özbalc öyle devam etti:

Niye artt? Birincisi magazinsel yönü çok popüler hale getirdi bu ameliyatlar. Özellikle baz ünlülerin ameliyat olmas ve bunlarn basna yansmas bu olay çok daha bilinir hale getirdi. Maalesef insanlarmz, özellikle bayanlar bunu bir salk probleminden öte estetik kayglarla yaptrmaya baladlar. Zaten sorun da buradan çkyor. Morbidobezite dünyada önlenebilir ölüm sebepleri arasnda sigaradan sonra ikinci srada. Yani bu çok ciddi bir salk problemi. Bilimsel çalmalar unu gösteriyor: Morbidobez hastalar normal kilolu insanlara göre ortalama 10-15 yl daha az yayorlar. Morbidobezite ameliyatlar estetik ameliyatlar deildir, tamamen salk için yaplan operasyonlardr. Hastalarmzn da olaya bu gözle bakmas lazm. Olas yanda sorunlar çözmek için, morbidobeziteye bal geliebilecek hastalklarn önüne geçebilmek için, hastalara daha salkl ve uzun bir hayat salayabilmek için ameliyat öneriyoruz. Sadece estetik kayg ile zayflasn, gençlesin,güzellesin diye deil dedi.

Bu ameliyatlardan sonra tekrar kilo alma riski bulunduunu hatrlatan Doç.Dr. Özbalc, Bu ameliyatlarla ilgili çok sk sorulardan biriside ameliyatlardan sonra geri kilo alma durumu. Obezite cerrahisinde yüzde 20ye yakn oranda baarszlk olabilir. Bu baarszlk, yetersiz kilo verme ya da verilen kilolar geri alma eklinde gerçekleebilir. Hatta yüzde 8-10 hastada tekrar ameliyat gerektirecek boyutta geri kilo alm olabilir. Ameliyattan önce hastalar bu konuda uyarmak, bilinçlendirmek önemli diye konutu.

Ana Sayfaya Git