Doç. Dr. Polat: Kalp pili olan hastalar aşısını ihmal etmemeli

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Polat, kalp pili takılan hastaların aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi.

Haberler 30.08.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D.Ü. Kardiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Polat, yaplan bilimsel aratrmalarda koronavirüs nedeniyle kaybedilen hastalarn yaklak yüzde 20sinin ölüm nedeninin kalp ritim bozukluundan kaynakl olduunun tespit edildiini söyledi. Özellikle ok veren kalp pili takl hastalarla ilgili uyarlarda bulunan Polat; Kalp pili taktmz hastalar, özellikle ok veren pil taktmz hastalar, ciddi kalp sorunu olan kiilerdir. Daha çok kalp yetersizlii olan ciddi kalp kas sorunu olan kiilere takyoruz ve bunlarda da kovide yakalanmalar durumunda hastal ar atlatma ihtimali yüksek. Mutlaka bu hastalarmza a yapmay öneriyoruz. çünkü literatürde bilimsel çalmalara baktmz zaman kovronavirüsün ritim bozukluunu yaptn ve tetiklediini söyleyebiliriz. Kalp kas hasarna bal olarak, gerekse böbrek yetmezlii ve böbrek yetmezliine bal gelien elektrot bozukluu dediimiz durumlara çeitli ritim bozukluklar geliebiliyor dedi.

DAHA ÖNCE OK VERMEYEN KALP PLLER OK VEREBLR

Koronavirüsün kalp hastalarnda ölümcül ritim bozukluklarn tetiklediini vurgulayan Polat, Koronavirüsün direk kalp pili üzerine olumlu veya olumsuz etkisi yoktur. Fakat kalp pili taktmz hastalar kalp sorunu olan kiiler olduu için koronavirüse yakalanmalar durumunda, koronavirüsün de ritim bozukluunu tetikleme ihtimali fazla olduundan binaen daha önce ok vermeyen hastalarda ok vermesini tetikleyebilir. Bu ne demektir ? Hastada ölümcül bir ritim bozukluunu tetikleyebilir. Pil de devreye girerek bu ölümcül ritim bozukluunu sonlandrmak için ok verir hastaya. Koronavirüse yakalanmalar durumunda koronavirüsü ar atlatabilirler, bu da ciddi ritim bozukluuna neden olabilir. Daha önce hiç ok almamken, pilin ok vermesine neden olabilir. Buna binaen diyoruz ki, tüm pil hastalar mutlaka kovid alarn yapsnlar ki daha sonra ciddi sorunlarla karlamasnlar diye konutu.

KORONAVRÜSTEN ÖLENLERN YÜZDE 20S KALP RTM BOZUKLUUNDAN KAYNAKLI

Yaplan aratrmalarda koronavirüsten ölenlerin yüzde 20sinin kalp ritim bozukluundan kaynakl olduunun altn çizen Polat, bu hastalarn mutlaka a olmalar gerektiini ifade ederek öyle konutu:

Kovid hastalklarnda önemli ölüm nedenlerinden birisi de, kovidin özellikle kalp üzerine olan etkisine bal olarak geçirilen gerek damar tkankl, kalp krizi yada ortaya çkan ritim bozukluklardr. Özellikle yurtdnda yaplan baz çalmalarda kovid nedeniyle kaybedilen hastalarn ölüm nedenine bakld zaman, yaklak yüzde 20sinin kalp ritim bozukluundan kaynakl olduu tespit edilmitir. Bunun sebebi de kalp sorunu olan kiilerde bu ritim bozukluunun gelime ihtimali, normal insanlara göre çok daha fazla olabildii içindir. Bu ritim bozukluklarnn maalesef önemli bir ksm hayati risk arz edebilen yani ölümcül olabilen ritim bozukluklar olabildii için a olmay kesinlikle hastalarmza öneriyoruz.

Ana Sayfaya Git