Doç. Dr. Savaşçı: Pandeminin sonuna geldik

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, geçen hafta Omicron varyantına yakalandığını ve çok hafif geçirdiğini belirtip, "Hem çocuklar hem de ailemiz gripten de daha hafif olarak hastalığı atlatmış olduk. Artık pandemi gerçekten bitti, diyebiliriz. Tabi ki başka virüsler, pandemiler dünyada görülebilir ama koronavirüs anlamında artık pandeminin sonuna geldik" dedi.

Haberler 24.02.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, geçen hafta Omicron varyant ile enfekte olduunu belirterek, 2 doz alydm, 2 ylda hiç hasta olmamtm. Hem çocuklar hem de ailemiz gripten de daha hafif olarak hastal atlatm olduk. Tabi ki destek tedavileri, vitaminler ald ama özellikle alarmzn olmas bu hastal bize çok hafif atlattrd. Artk pandemi gerçekten bitti, diyebiliriz. Tabi ki baka virüsler, pandemiler dünyada görülebilir. klim deiiklii, globalleen dünyada 3 ylda, 5 ylda bir farkl pandemiler görülebilir ama koronavirüs anlamnda artk pandeminin sonuna geldik. Vaka saylarmz da haftalk olarak kat kat dümeye balayacaktr. Hayatn kaybeden vatandalarmz üzücü olarak sabit sayl biraz daha devam edebilir dedi.

AILIYSA MASKE TAKMASINA GEREK YOK

Doç. Dr. Savaç, Omicronun etkisi ile pandemide son noktaya gelindiine vurgu yaparak, ngiltere ve ABDyi takip ettiimiz için özellikle tam allarn mart ayndan itibaren sadece toplu ulam araçlarnda ve hastalk belirtileri gösterenler dnda maske taklmasna gerek kalmayacan düünüyorum. Sadece hapran, öksüren, ate belirtisi olanlarn maske takarak, etrafa bulatrcln önlenmesi lazm. Onun dnda vatandalarmz alysa maske takmasna gerek yok. 2 ylda herkes nerede, ne yapacan örenmi oldu. Dolaysyla artk daha bilinçliyiz. Omicronda unu gördük; özellikle allarda gerçekten akcier tutulumu olmadan, gripten de daha hafif belirtilerle seyrediyor. Dolaysyla toplumsal huzuru kaçracak derecede kstlamalara gitmenin u an için anlam yok. Al ise ve baklk sistemini basklayacak ilaç kullanmyor ve 65 ya üzeri deilse maske takmasna gerek yok, onlar yine kendilerini korumaya devam edecekler diye konutu.

MARTTA KORONAVRÜS GÜNDEMMZDEN çIKACAK

Doç. Dr. Savaç, koronavirüs belirtileri tayan kiilerin toplu alanlara girmeden maskeli olarak dar çkmalarnda sorun olmayacan belirterek, Tabi kiileri maskeli gördükleri kiiler ile temas kurmamalar gerekiyor. Burada aslnda kiisel önlemler bilinçli ekilde ön plana çkmas lazm. Yoksa biz hayatmz boyunca maske takp a yaptramayz, böyle bir dünya düzeni yok. Sosyal, ekonomik, eitim anlamnda bu kadar kstlamay dünya hayat kaldrmaz. Özellikle 65 ya üstünde kronik hastal olanlar, baklk sistemini basklayacak ilaç kullananlar, k döneminde genel anlamda kapal alana girdiklerinde, ulamda mutlaka maske takmas gerekiyor. Bunu Uzak Dou yllardr uygulad. Herhangi bir belirti gösteren kii kendini evde izole ederek desteklemesi lazm, vücut da zaten o dönemde kendini dinlendirmek istiyor. Dikkat edersek aslnda toplumsal bulamay da önleyeceiz dedi.

çOU KISITLAMA KALKACAK

Doç. Dr. Savaç, asz olanlarn maske takp takmayacana ilikin ise As olmayan kiilerin kendisini çok iyi korumas lazm, toplu alanlara girmemesi, maskesini hiç çkarmamas lazm. Al insan bu hastal çok hafif belirtiler ile geçirecei için normal i hayatna, sosyal hayatna dönmesinde bir mahsur yok artk. Ülkemizde de martn banda çou kstlama maske kstlamas, dolam, seyahat, elence, gösteri, eitim, i hayat birçok alanda bütün kstlamalarn kalkmas gerekiyor. Dolaysyla mart aynda maskesiz olarak sokakta, bahçede parkta, AVMde dolaabiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git