Doç. Dr. Savaşçı'dan 'kuş gribi' uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığını söyledi. Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanları uyaran Doç. Dr. Savaşçı, "Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatlı hayvan üreticileri, şirketler, ferdi vatandaşlar, çiftçilerimizin çok uyanık olması lazım" dedi.

Haberler 22.11.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, dünyada arta geçen ku gribi vakalar ile ilgili deerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Savaç, ku gribinin özellikle 2003te karlarna çktn hatrlatarak, 14 ülkede ortaya çkt. Burada dikkat edilecek husus; özellikle kümes hayvancl ile uraanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ate, eklem, kas ars gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Eer bir eyleri saklarsalar ne yazk ki yine salgn boyutunda vaka artlar ülkeden ülkeye de yaylarak yeniden ekstra skntlar yaayabiliriz dedi.

DAHA BULAICI VE DAHA ÖLDÜRÜCÜ

Doç. Dr. Savaç, ku gribinin koronavirüse göre daha tehlikeli olduunu kaydederek, Ne yazk ki koronavirüse göre daha bulatrc ve daha öldürücü. Vakalarn yarsna yakn hayatn kaybedebiliyor. Yüzde 51 ölüm oran mevcut. Yaylmamas, bulamamas ve yakalanmamamz gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatl hayvan üreticileri, irketler, ferdi vatandalar, çiftçilerimiz çok uyank olmas lazm. En ufak üpheli durumda mutlaka yerel yetkililere haber vermesi gerekiyor diye konutu.

NAKTF AIDA 3ÜNCÜ DOZDA KORUYUCULUK YÜZDE 74TE KALDI

Doç. Dr. Savaç, koronavirüs asyla ilgili Malezyada yaplan bir çalmaya da deinerek Malezya bizimle ortak alar kulland. Malezyada yaplan çalmalar neticesinde özellikle 2 doz BioNTech asndan sonra 3üncü doz yapldnda koruyuculuk oran yüzde 95 üzerinde; ancak inaktif a ile alananlarn 3üncü doz hatrlatma dozundan sonraki koruyuculuk oran yüzde 74te kald. Bizim en büyük skntm Avrupa ülkeleri de buna dahil, alanma oranlar ya düük kalyor ya da hatrlatma dozlarn yapmyorlar. Bunun neticesinde birçok ülkede yüzde 10-30 orannda vaka artlar var. Hükümetler yeniden ksmi kapanma, a pasaportu, a olmayanlarn sokaa çkmamas ya da belli yerlere girmemesi yönünde tedbirler alyor. Bu dönemde vatandalarmzn yapaca 2 doz a yaptranlar, mutlaka 3üncü doz alarn yaptrsnlar, hatta salk çalanlar veya riskli hasta dediimiz gruplar 4üncü doz ay bile yaptrsn. A yaptrmayan kiiler, mRNA as dediimiz koruyuculuu yüksek olan ay yaptrmalar iyi olur ifadelerini kulland.

AILAMA GÜNLÜK 200-300E DÜTÜ

Doç. Dr. Savaç, Türkiyedeki vakalarn seyrine ilikin de unlar kaydetti:

Bizim vakalarmzda aslnda son 2 haftadr düü mevcut. Poliklinik bavuru, yatan hasta saylar ve youn bakmda kalan saylarnda azalma mevcut. Ancak Avrupadaki art bizi de endielendiriyor. Bizim u aamada aslnda net olarak diyebileceimiz ey; bu salgn artk aszlarn pandemisi. Bizim kliniklerde gördüümüz vakalarda yatan hastalarda yüzde 80 orannda, aszlk mevcut youn bakmlarda yüzde 90 orannda aszlklar mevcut. Halkmzn neden alarn halen daha yaptrmadn anlamyoruz, çözemiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. çünkü günlük 500- 600 alama yaparken, saymz u anda günlük 200-300 civarna dütü. Dolaysyla aya olan ilgiyi devam ettirmek zorundayz.

Ana Sayfaya Git