Doğdu, ilk nefesini 7 gün sonra aldı

Bitlis’te anne karnında “Diyafram Hernisi” tanısı konulan Miran Ayaz isimli bebek, Diyarbakır’da sezaryen işleminden saatler sonra ameliyata alındı. 2 saat süren ameliyatın ardından minik bebek, 7 gün sonra ilk nefes alışverişini yaptı.

Haberler 07.05.2022 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Bitliste anne karnnda Diyafram Hernisi tans konulan Miran Ayaz isimli bebek, Diyarbakrda sezaryen ileminden saatler sonra ameliyata alnd. 2 saat süren ameliyatn ardndan minik bebek, 7 gün sonra ilk nefes alveriini yapt.

Bitliste yaayan Ayegül-Burak Ayaz çiftinin ikinci çocuu Miran Ayaza anne karnnda Diyafram Hernisi tans konuldu. Ayaz çifti, gebelik sürecinde tedavi için Van ve stanbulda hastanelere bavurdu. Olumlu bir sonuç alamayan çift, internetten Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Taner Kamacya ulat. Kamac ve ekibi Ayaz çiftine, doumun nasl yaplaca, riskleri ve süreç hakknda bilgilendirdi.

Bitlisten Diyarbakra doum için gelen çifttin bebekleri Miran Ayaz, 45 gün önce sabah sezaryenle alndktan hemen sonra sal için entübe edildi. Youn bakmdaki durumu deerlendirilen Miran, öleden sonra 2 saatlik operasyonla diyafram kas gelimedii ve yrtktan dolay ince ve kaln barsaklar, bazen midesi, beraberinde bazen dala, karacierin sol rabidasyon kabuu göüs boluuna çkmas düzeltilerek yerine yerletirildi. Miran bebek, doduktan 7 gün sonra ilk nefesini ald. Genç çift, duygu dolu anlarla 45 gün sonra çocuklarn kucana ald.

çocuk, nefes bile almadan entübe edildi

Bitliste anne karnnda Diyafram Hernisi tans konulan Miran Ayazn, Diyarbakrda sezeryan ileminden saatler sonra ameliyata alndn söyleyen Op. Dr. Kamac, 2 saat süren ameliyatn ardndan minik bebein, 7 gün sonra ilk nefes alveriini yaptn aktard. Dr. Kamac, Bu hastalkta çocuun diyafram kas gelimedii ve yrtk olduu için ince ve kaln barsaklar, bazen çocuun midesi, beraberinde bazen dala, karacierin sol lobu göüs boluuna çkm oluyor. Bu göüs boluunda negatif basnç var. Karn içinde ise negatif basnç yok. O yüzden organlar yukarya çkm oluyor. Karn içinde olmas gereken organlar göüs boluunda olduu için hem akcieri gelimiyor. Hem kalbi sa tarafa ittirmi olduu için sa akcier de bask altnda oluyor. Hastamzn tehisi gebelik takiplerinde konulduu için ailesi bize bavurdular. Biz, kendilerini bu konuda doumun nasl olmas gerektii, ne zaman olmas gerektii, doumdan sonraki süreci, ameliyatn ne zaman olmas ve ne tür riskleri olduunu anlattk. Zaman geldiinde sezereyanla doum yaptrld. Doumdan sonra hastamz youn bakm doktorumuz Mehmet Emin Güler Bey tarafndan daha hiç nefesini bile almadan entübe edilerek makineye baland. Böyle olmas gerekiyor. çünkü çocuk nefes alrsa barsaklar ve midesi iecei için akcieri daha fazla sktryor ve bazen ani ölümler olabiliyor bu tür hastalklarda. Biz de çocuun youn bakmdaki genel durumuna ve kan gaz deerlerine bakarak ayn gün içinde sabah doan hastamz öleden sonra ameliyata aldk dedi.

Ameliyattan sonra yaklak 7 gün boyunca kendisi hiç nefes almad

çocuun ince ve kaln barsaklar, midesi, dala ve karacierinin sol lobu üst boluuna çktn belirten Dr. Kamac, Biz onlar olmas gerektii gibi organlara zarar vermeden karn içine aldk. Diyaframnda büyük bir yrtk vard. Ancak diyafram serbestleyerek tamamen primer olarak kapatma imkan bulduk. Diyafram onardk. Yaklak 2 saat süren bir ameliyat geçirdi. Hastamz yine youn bakma, makinaya bal aldk. Ameliyattan sonra yaklak 7 gün boyunca kendisi hiç nefes almad. Tamamen cihaza bal nefes ald. 7 gün sonra cihazdan ayr ilk nefesini vermeye balad. Daha sonra youn bakm tedavileri oldu. Youn bakm tedavileri bittikten sonra doumdan 45 gün sonra hastamz salkla, herhangi bir sorunu kalmadan imdi evine taburcu ediyoruz. Diyafram hernisi yaklak 4-5 bin doumda bir nadir görülen doumsal anomallerden bir tanesi diye konutu.

45inci günde çocuumuzu kucamza aldk

Gebelik sürecinde çocuunda diyafram hernisi olduunu örendiini dile getiren baba Burak Ayaz, Van ve stanbula kadar tedavi için gittiini kaydetti. Ayaz, En son internetten aratrmamla Taner hocann bu konuda baarl olduunu gördüm. Diyarbakra Taner hocamn yanna geldim. Verdii bilgilerle bana güven salad. Ben de o dorultuda eimi buraya getirdim. Kadn doum uzmanlarmzdan Zehra hocamz sezaryenle ameliyatn yapt. çocuumun ameliyatn da Taner hoca yapt. çocuum, bir hafta sonra ilk nefesini ald. Bugünde 45inci gün çocuumuzu kucamza aldk. Emei geçen herkese çok teekkür ediyorum. Her gün özlüyorduk. Hafta da 2-3 kere sadece 2 dakika görebilmek için geliyordum. Bazen sadece bakp dönüyordum. Allaha ükür bayramda kucamza aldk ve ikinci bayrammz diyebilirim eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git