Doğru bilinen 10 yanlış

Tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan en etkin tedavi yöntemi olarak yerini korumaya devam ediyor.

Haberler 28.01.2022 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Nadiye Körolu, tüp bebek tedavisi sayesinde bugüne dek milyonlarca salkl bebein dünyaya geldiini belirterek, Ancak tüp bebek tedavisiyle ilgili toplumda doru sanlan baz hatal bilgiler çiftlerin tedaviye geç bavurmalarna veya tedaviden kaçnmalarna neden olabiliyor. Bu faktörler de tedavinin baar ansn olumsuz yönde etkiliyor. Dolaysyla anne-baba olmak isteyen çiftlerin çevrelerinden veya sanal ortamdan edindikleri bilgilerin doruluunu sorgulamalar ve hekime zamannda bavurmalar çok önemli diyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Nadiye Körolu, toplumda tüp bebek tedavisi hakknda doru sanlan yanl bilgileri anlatt önemli uyarlarda bulundu!

lk denemede baar ans düüktür: YANLI!

DORUSU: Tüp bebek tedavisinde baar ans anne adaynn ya, sperm ve yumurtann kalitesi gibi birçok faktöre bal olarak deiiyor. Bilimsel kantlara göre; ilk denemede baar ans yüzde 50-60 orannda seyrediyor. Tüp bebekte deneme says arttkça, hamilelik ans da yükseliyor. Öyle ki tüp bebek tedavisinin yüzde 50sinde ilk denemede, yüzde 65-70inde ikinci denemede ve yüzde 80inde de üçüncü denemede hamilelik oluuyor.

Tedavi süresince hastanede kalnmas gerekiyor: YANLI!

DORUSU: Yaygn inann aksine, tüp bebek tedavi süreçleri hastanede kalmay gerektirmiyor. Yumurta toplama ilemi anestezi altnda gerçekletirilen bir ilem olup, 3-4 saatlik yat sonrasnda hastaneden taburcu olunuyor. Embriyo transfer ilemi sonrasnda ise hastanede 2-3 saat dinlenmek yeterli geliyor. Tüp bebek tedavisinde yumurta takip süreçleri de ayaktan poliklinik kontrolleri eklinde yaplyor.

Fazla embriyolarn dondurulmas gereksizdir: YANLI!

DORUSU: Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Nadiye Körolu, embriyolar dondurma ileminin hastalara ekstra hamilelik ans veren önemli bir uygulama olduuna iaret ederek, öyle devam ediyor: Geçmite dondurulan embriyolarn yars kadarnn salkl olarak geri kazanlmas bu yanlgya neden oldu. Ancak teknolojik gelimelerle birlikte uygulayabildiimiz yeni metotlar, dondurulan embriyolarn neredeyse tümünün salkl olarak geri kazanlmasn salad. Gelinen noktada, dondurulmu embriyo ve taze embriyo arasndaki baar fark kapand. Ülkemizde transfer edilen embriyo saysnn da kstl olmas, embriyo dondurma yönteminin avantajl yönlerini de artryor.

Tüp bebek tedavisi erken menopoza neden olur: YANLI!

DORUSU: Tüp bebek tedavisiyle ilgili bir baka hatal bilgi de, bu tedavinin yumurtalk rezervlerinin tükenmesine ve bunun sonucunda da erken menopoza neden olduu yönünde. Doç. Dr. Nadiye Körolu, tüp bebek tedavisinde yumurtalklarn uyarlmas ileminin yumurta rezervlerini azaltmad için erken menopoza yol açmadn belirterek, Tüp bebek tedavisinde var olan yumurtalarn büyütülmesi amaçlanyor, dolaysyla saylarnda bir azalma olmuyor. diyor.

Tüp bebek ile doan bebeklerde doumsal anomali riski artar: YANLI!

DORUSU: Doç. Dr. Nadiye Körolu, tüp bebek tedavisiyle doan bebeklerdeki doumsal anomali riskinin doal yolla elde edilen hamileliklerden doan bebeklerden farkl olmadn vurgulayarak, Ancak, kadnn yann 35in üzerinde olduu veya bilinen genetik bir hastalk durumlarnda doumsal anomali riski artabiliyor. Ayrca, çok düük sperm says nedeniyle intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yaplan vakalarda da daha fazla doumsal anomali görülebiliyor. diyor.

Tüp bebek tedavisiyle ikiz ya da üçüzler olur: YANLI!

DORUSU: Doal yolla gerçekleen hamilelikle kyaslandnda, tüp bebek tedavisinde çoul hamilelik daha fazla oluyor. Ancak transfer edilen embriyolarn saysyla çoul hamilelii önlemek mümkün oluyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Nadiye Körolu, tek ve kaliteli embriyolarn transferiyle tek ve salkl hamilelikler elde edilebildiini vurgulayarak, Ancak baz çiftler çoul hamilelik isteseler de, çoul hamilelikler anne ve bebeklerin salklar açsndan tehlikeli olabiliyor. Bu tehlikelerin önüne geçebilmek için ülkemizde transfer edilen embriyo says snrlandrlmtr. diye konuuyor.

Tüp bebek tedavisinde baar oran yüzde 100dür: YANLI!

DORUSU: Tüp bebek tedavisinde baar oran anne adaynn ya ve infertilite nedeni gibi birçok faktöre bal olarak deiiyor 35 ya altndaki kadnlarda ilk tüp bebek denemesinde canl doum oran yüzde 40-50 arasnda oluyor.

Kadnn ya tüp bebek tedavisinde önemsizdir: YANLI!

DORUSU: Kadnlarda ya ilerledikçe üreme fonksiyonlarnda deiimler yaanyor. Öyle ki 25-30 yalar en dourgan yalarken, 35 yandan sonra dourganlkta düü oluyor. Dolaysyla 25 30lu yalarda hamile kalma olasl yüzde 50 civarnda olurken, 40 yandan sonra bu oran yüzde 15 civarna kadar düüyor. Tüp bebek tedavisiyle 45 ve daha üst ya snrlarnda olan kadnlarda hamilelik ans yok denecek kadar az oluyor.

Tüp bebek hamileliklerinde sezaryenle doum olmal: YANLI

DORUSU: Tüp bebek tedavisiyle hamile kalmak sezaryenle doum yapmak için bir neden olmuyor. Koullarn uygun olmas durumunda normal doum yaplabiliyor.

Tüp bebek tedavisi uzun süren ve ar yapan bir yöntem: YANLI!

DORUSU: Toplumdaki yaygn inann aksine, tüp bebek tedavisinde yaanan gelimeler sayesinde ar ve karnda ikinlik gibi sorunlar artk yaanmyor, tedavi süresi de 2-2.5 haftada tamamlanyor.

Ana Sayfaya Git