Doğru bilinen yanlışlar!

Bir bebeğin en önemli ve hatta tek gıdası olan anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren anne sütü astımdan kansere, alerjiden kansızlığa kadar birçok hastalığın oluşmasına engel oluyor. Ancak internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan bazı mitler annelerin kafasını karıştırabiliyor.

Haberler 02.10.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, anne sütü ve emzirmeyle ilgili doru bilinen yanllar hakknda bilgi verdi.

Benim sütüm az

Doumdan hemen sonraki ilk günler bebein mide kapasitesi bir tatl ka kadardr. Dolaysyla az süt gelir. Sütün artmas, sezaryen doumlardan sonra iki günü bulmaktadr. Bebein takibi önemlidir. Annenin doumdan hemen sonra bebeiyle kavumas gerekmektedir. Bebek ilk 1 saat içinde emzirmeye balatlmaldr. lk günlerde bebekte ar bir tart kayb yoksa sorun olmamaktadr. Günde 20-25 gram tart art beklenir. Günde 6-7 idrarl bezi varsa, tart alm yeterliyse bebek doyuyor demektir. Eer bez says ve tart rakam düükse mutlaka süt artrc desteklerden, emzirme desteklerinden yararlanmak gerekebilir.

Sütüm gelmiyor

Doum yapan her annenin genellikle sütü olur. Doum sonrasnda annelerin Sütüm yetecek mi? kaygs sütü azaltr. Bu nedenle annelerin rahat olmas gerekir. Anne bol sv alp dinlendikçe sütü gelmektedir. Bebek emmiyorsa, emzirme eitimi destei alnabilir. Bebek emdikçe süt gelir, sk sk emzirmek gerekmektedir. çocuk doktoru tarafndan deerlendirme yaplmaldr. Bebein kilosu ve idrar çk normal gidiyorsa ortada bir sorun yoktur.

Tatl ye, sütün gelsin

Her annenin fizyolojisi farkldr. Her annenin sütünü farkl gdalar artrabilir. Temel olan annenin bol su içmesi ve uyku düzenini kurmasdr. Bol sv alan ve dinlenen annelerin sütü artar. Tatl tüketiminin sütü artrd düüncesi yanltr. Tatl tüketenlerin su içimi fazlalat için sütü artar.

Senin sütün kalitesiz, yal durmuyor

Sütün kalitesi dardan anlalabilecek bir özellik deildir. Birinci gün sütüyle, birinci hafta sütü bile farkldr. Her annenin sütü kendisine ve bebeine özeldir. çocuun büyümesi normal olduu sürece sütle ilgili farkl söyleyilere aldr etmemek gerekir. Sütün renginden, tabakasndan, younluundan sütün yaps anlalmaz.

Anne sütü sadece bebei doyurmak içindir

Anne sütü bebei hastalklara kar korur, bebein ilk asdr. Anne sütü, her türlü besin deerini içeren ideal besin kaynadr. Bebei enfeksiyonlardan korur; onun su ihtiyacn giderir. Anne sütünün çene ve di geliiminde önemli rolü vardr. Anne sütü ile beslenmi çocuklar astm, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalklara kar daha dirençli olmaktadr. Bebein ruhsal, bedensel ve zeka geliimine yardmc olur. Anne sütü sadece karn doyurmak içindir, pek çok hastala kalkan oluturmak için önemlidir.

Bebei emzirirken dakika belirlemeli

Genelde üç saatte bir emzirmek gerektii bilinmektedir. Ancak Dünya Salk Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Özellikle ilk zamanlarda sk sk emzirmek gerekir. Emzirme konusu kurala balanrsa anne strese girebilir, bu da sütün azalmasna neden olur.

Bebei aladkça emzirin

Bu öneri de doru deildir. Bebein emzirilme sinyalleri ile ilgili küçük ipuçlar vardr. Buna göre, bebei aladnda emzirmek oldukça güç olabilir, çünkü bebek o an streslidir ve emmek istemeyebilir. Önce bebek sakinletirmeli, sonra meme teklif edilmelidir.

Her emzirmede bebein gaz çkarlmaz

Her emzirme sonrasnda mutlaka gaz çkarma ilemi yaplmaldr. Bebek, emerken hava yutabilir; bu da gaz sancsna sebep olur.

Gripken emzirmemek gerekir

Bu inann tam aksine bebein anne hastayken emzirilmesi gerekir. Annenin hastayken dikkat etmesi gereken bebekle solunum temasnn fazla olmamasdr. Anne emzirirken maske takabilir, ellerini sk ykayabilir. Anne sütündeki antikorlar ne kadar bebee geçerse, bebek o kadar hastalktan korunur.

Emzirmek hamilelikten korur

Anne emzirirken de yumurtlama döngüsü devam etmektedir. Bu nedenle korunma yöntemlerinden faydalanlmas gerekmektedir. Doum sonrasnda adet görme zamanlar deikenlik gösterebilir. Annenin bu dönemde mutlaka bir kadn doum uzmanna danmas gerekir.

Sürekli emzirirsen, bebek kucak bamls olur Özellikle ilk aylarda bebein güvene, temasa ihtiyac vardr. lk zamanlarda sk sk emzirmek, kucaa almak gerekmektedir. Bebei en sakinletirici yer anne kucadr.

Ek gdaya geçince emzirme kesilmelidir

Bir yana kadar bebekler süt çocuudur. Altnc aydan sonra ek gdaya geçilir ve onlara tamamlayc beslenme denir. Altnc ayda yüzde 70 anne sütü, yüzde 30 tamamlayc gda verilir. Ek gdaya geçildiinde, emzirme kesilmemelidir.

Ana Sayfaya Git