'Doğru kullanılmayan maske, ağızda mantara neden olabilir'

Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, koronavirüs salgını döneminde kullanımı zorunlu olan maskenin ağız ve diş sağlığını etkilediğini belirtti. Üst üste maske takmanın, aynı maskeyi uzun süre kullanmanın ve kalitesiz maske tercihinin ağızda mantar oluşumuna neden olabileceğini belirten Hubbezoğlu, "Kaliteli ve doğru maske tercih edilmesi, ağız ve diş sağlığı açısından önem taşıyor" dedi. Prof. Dr. Hubbezoğlu ayrıca "Bazı vatandaşlarımız hapşıracakları zaman maskeyi çıkarıp hapşırıyor. Bunlar son derece yanlış. Maske çıkarılmadan hapşırılmalı ve ardından maske değişmeli; çünkü maske tüm özelliğini kaybetmiş oluyor" uyarısında da bulundu.

Haberler 19.02.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. hsan Hubbezolu, youn ve yanl maske kullanmnn sonuçlar hakknda bilgiler verdi. Prof. Dr. Hubbezolu, solunum yolundan çkan damlack, öksürme, haprma ya da yakn temas sonucu azdan, burundan ya da gözlerden giri yapabilen koronavirüsle mücadeledeki önlemlerin banda yer alan maskenin yanl kullanmnn, virüsün yaylmnn yannda az kuruluu, az ve dudak kenarlarnda yara ve mantara neden olabileceine dikkat çekti.

MASKE çIKARILMADAN HAPIRILMALI VE MASKE DEMEL

Youn maske kullanmn az kuruluu ve mantara neden olabileceini belirten Prof. Dr. Hubbezolu, öyle konutu:

Maske kullanmnn az ve di salna direk olarak bir etkisi yok. Maske en doru ekilde kullanld zaman hiçbir zarar yok ancak bizler hastalarmzdan ve baz personelimizden hava almayacak ekilde üst üste maske kullanmndan dolay az ve dudak kenarlarnda mantar türü rahatszlklarn ortaya çktn gördük. Bu yüzden tek kat ve iyi bir maske kullandnz zaman hiçbir sorun olumayacaktr. Maskelerin Salk Bakanlndan onayl ve ISO belgeleri olmas gerekiyor. Maskeyi birkaç kat kullanmak koruyuculuu çok az artryor. Bunun yerine koruyuculuu yüksek olan maskeler tercih edilmeli. Ayn maskenin kesinlikle uzun süre azda kalmamas gerekiyor. Burnumuz aktnda, haprdmzda, azmzdan tükürük veya salya geldiinde maske slanm oluyor. Islanan maskenin geçirgenlii bozuluyor ve bu maskenin kesinlikle deimesi gerekiyor. Baz vatandalarmz hapracaklar zaman maskeyi çkarp hapryor. Bunlar son derece yanl. Maske çkarlmadan haprlmal ve ardndan maske deimeli. çünkü maske tüm özelliini kaybetmi oluyor. Bez maskeler ve dier maskeler korunaklk açsndan henüz kantlanm deil. Bu nedenle kantlanm maskeleri kullanmak önemli. Youn maske kullanmndan dolay oluan az kuruluu, azda ve dudak kenarlarnda mantar veya buna benzer dermatit eyler çkartabiliyor. Ya da kullanlan maske temiz deilse az yaralarna neden oluyor. Maskenin di çürümesine kar bir etkisi yok ancak evde kalnan sürede attrmalklarn kullanm artt. Yanl beslenmeye bal olarak di çürükleri artmaya devam ediyor.

MASKE KONUSUNDA BLM NSANLARI DNLENYOR

Öte yandan kentte yaayanlar da maske kullanm konusundaki görülerini aktard. Kalabalk ortamlarda çift maske kullandn belirten Semanur Eki (19), Maskeyi çoklu olarak kullanyorum. Nefes almam güçlendirdii için zorlanyorum ama salm için çoklu kullanmaya özen gösteriyorum. Az kuruluu veya az yaras bende hiç olumad. Pandemi sürecinde hiç hasta olmadm, maskenin önemli etken olduunu düünüyorum. Bir maskeyi günde 4 saatten fazla kullanmyorum dedi.

Uzmanlarnn önerilerine dikkat ettiini söyleyen Mert Deerlier (35) ise Youn yerde 2 kat maske takmann gerekli olduunun uzmanlar söylüyor. Kalabalk olmayan ortamlarda tek kalabalk alanlarda ise çift maske takmay uygun buluyorum. Az ve di sal açsndan olumsuz etkileri hakknda bir bilgim yok. Uzmanlara sormak lazm ama ben u ana kadar maskeden kaynakl hiçbir sorun yaamadm diye konutu.

Ucuz satlan maskelerden uzak durduunu belirten Yldrm Saylan imek (19) de Maskeyi her gün deitiriyorum. Bir gün boyunca kullandm maske de bakteri younluu oluuyor ben de deiiyorum. u an 2 kat maske kullanmna salkl deniliyor ama ben tek kat kullanyorum. çift katl ve salkçlarn kulland maskeleri almaya özen gösteriyorum. Marketlerde ucuz satlan maskelere güvenmiyorum. Maskeden kaynakl herhangi bir olumsuzluk yaamadm dedi.

Ana Sayfaya Git