Doğum kontrol yöntemlerinin önemi

Çok ve sık doğumların anne ve çocuk sağlığına olan olumsuz etkilerini önleyebilmek için doğum kontrol yöntemlerinin kullanıldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık, günümüzde en sık olarak kullanılan kontrol yöntemlerinin doğum kontrol hapları ve rahim içi araçlar olduğunu söyledi.

Haberler 21.09.2019 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile planlamas, ailelerin istedikleri sayda, istedikleri zamanda, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalar olarak tanmlandn ifade eden Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Müzeyyen Uyank, Aile planlamasndaki amaç, çok ve sk doumlarn anne ve çocuk salna olan olumsuz etkilerini gidermek, istenmeyen gebeliklerde tehlikeli yollarla yaplan düükleri önlemek, çiftlere korunmann modern ve tbbi yollarn öreterek anne ve çocuk sal düzeyini yükseltmektir. Günümüzde en çok kullanlan ve en popüler doum kontrol yöntemleri, doum kontrol haplar ve rahim içi araç dediimiz spiral yöntemleridir. Bunun yannda aylk veya 3 aylk olarak kullanlan ineler vardr. Doum kontrol haplar ve ineler yumurtlamay önleyerek gebelik kontrolünü salyor. Biz hastaya göre tercih yaparz. Kanamas fazla olanlara doum kontrol haplarn adet miktarn azaltt için öneririz. Rahim içi araçlar ise adet miktarn biraz arttrabildiinden dolay kanamas fazla olan hastalarda tercih etmiyoruz. Rahim içi araçlar spermin geçiini bloke ederek sperm ve yumurta birlemesini engelleyerek gebelii önler. Bunlarn dnda dier yöntemler erkeklerin kulland kondom yöntemi ve ameliyatla yaptmz tüplerin balanmasdr diye konutu.

KADIN HASTALIKLARI

Türkiyede yaplan bir çalmada toplumun yüzde 29unun hiçbir yöntem kullanmad, korunma yöntemi kullananlarn da yüzde 4,7sinin doum kontrol hap, yüzde 20,2sinin rahim içi spiral, yüzde 10,8inin kondom kullandnn görüldüünü ifade eden Uyank, Geleneksel yöntemlerden geri çekme yöntemini ise toplumun yüzde 26,4ünün en sk yöntem olarak tercih ettii bilinmektedir. Düzenli olarak kullanldklarnda doum kontrol haplarnn koruyuculuk oranlar yüzde 100e yakndr. laç kullanm brakldktan sonra yumurtlama yaklak 3 ay civarnda eski haline gelmektedir. Anne sütünün miktarn azaltabileceklerinden doum kontrol haplarnn emzirme döneminde alnmalar uygun deildir. Emzirmeyi düünmeyen annelerde ise doumdan 6 hafta sonra kullanlmaya balanabilir. Daha erken balandnda damarsal sorun ortaya çkma riski artabileceinden lohusalk döneminde kullanlmas önerilmez. Fakat emzirme döneminde kullanlabilen ilaçlar da mevcuttur dedi.

Ana Sayfaya Git