Doğumda rahmi alınma riski bulunan annelere ikinci şans

Prof.Dr. Metin Çapar, anne karnındaki çocuğun eşi olarak adlandırılan plasentanın, bazı doğumlarda rahim duvarının içini tamamen kapladığı için rahmin tamamen alındığını belirtti. Prof.Dr. Çapar, geliştirdikleri yeni yöntemle annenin rahmini almadan ameliyatı gerçekleştirdiklerini ve böylece anneye yeniden çocuk sahibi olabilmesi için bir şans oluşturduklarını söyledi.

Haberler 09.11.2016 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof.Dr. Metin çapar, plasenta (anneyle bebek arasndaki besin, oksijen ve dier maddelerin alveriini salayan bir organ) denilen organn anne karnndaki çocuun döleinin rahim duvarnn içerisinde bitiik halde bulunduunu ifade etti. Bundan dolay doum srasnda ayrlmasnn daha kolay olduuna dikkat çeken Prof Dr. çapar, öyle dedi:

Ama baz doum vakalarnda plasentann rahim duvarnn içlerine kadar hatta rahim duvarn da geçerek bazen mesane ve barsaklara kadar ilerlediini görüyoruz. Bu tür hastalarda en büyük problem doum sonunda iddetli kanama ve kanamaya bal da ölümler meydana gelebiliyor. Bundan dolay da doktorlar bu tür hastalarn anne rahminin tamamn alarak kanamann önüne geçiyor. Sonucunda da daha sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadnlar rahmi alnd için yeniden çocuk sahibi olamyor.

KNC BR ANS

Gelitirdikleri yeni yöntemle rahim duvarnn içerisine nüfuz etmi çocuun einin bütün parçalarn topladklarn ifade eden Prof.Dr. çapar, unlar söyledi:

Hastann rahmini almadan bu problemi ortadan kaldryoruz. Operasyonu çok hzl bir ekilde yaparak rahim duvarn içeriden karpuz böler gibi kesip rahmin içerisine nüfuz etmi çocuun plasenta dediimiz eini temizliyoruz. Böylece kanamann da önüne geçiyoruz ve kanamadan kaynaklanacak olan ölüm riskini azaltyoruz. Rahmin yerinde kalmasn salayarak anneye ileride çocuk sahibi olma ansn yeniden veriyoruz.

Anne adaylarnda bu tür bir sorunun çok nadir görüldüüne dikkat çeken Prof.Dr. çapar, Bugüne kadar 28 ameliyat gerçekletirdik. Bu vakalarn hiç birinde annenin rahmini almadk ve 12 kadar hastamz da yeniden hamile kalarak çocuk sahibi oldu dedi.

Ana Sayfaya Git