“Dondurma adet sancılarına iyi geliyor”

Yaz aylarının gelmesiyle en çok ihtiyaç duyulan gıdalardan biri olan dondurma içinde bulundurduğu kalsiyum, fosfor ve vitaminlerle birçok hastalığın da tedavisini destekliyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cansu Alpaslan, dondurmanın bağışıklık sistemi dostu olduğuna da değinerek, “Dondurma yüksek kalsiyum içerdiğinden dolayı adet (regli) sancılarına da iyi geliyor” dedi.

Haberler 13.07.2018 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Yaz aylarnda tüketimi daha da artan dondurmann k aylarnda da tüketilebileceini hatrlatan Beslenme ve Diyetetik Uzman Cansu Alpaslan, Dondurma A,B,C ve düük miktarda da olsa D vitamini içerir. Fosfor, magnezyum ve potasyum açsndan da zengindir. Kalsiyumla beraber, fosfor kemik ve di yapsn güçlendirirken vitaminler de baklk sistemini güçlendirmeyi salar diye konutu.

GÜNDE BR ÖÜN DONDURMA YENLEBLR

Paketli dondurmalarn ya ve eker oranlarnn ev yapm dondurmalardan çok daha yüksek olduunu ve paketli dondurmalar önermediini dile getiren Uzman Diyetisyen Alpaslan, Dondurmann bir faydas da regli sancsna iyi geliyor olmas. Bunun sebebi de yüksek kalsiyum içeriinden kaynaklanyor. ekerin yüksek oluuyla da serotonini artryoruz ve tatl ihtiyacmz gideriyoruz. Dondurma kas kaslmalarna da iyi geliyor. Menopoz, büyüme ve gelime dönemlerinde artan kalsiyum ihtiyac için muhakkak günde bir öün dondurma yenilmesini öneriyorum ifadelerini kulland.

çOCUKLARINIZA SÜT YERNE DONDURMA VEREBLRSNZ

Alpaslan, dondurmann içeriine göre besin deerlerinin deimesine ramen ortalama 100 gram dondurmada 120 ila 180 miligram arasnda kalsiyum olduunu söyledi. Dondurmann kalsiyum orann sütle kyaslayan Alpaslan, Bir bardak sütte 100 ila 115 gram kalsiyum bulunur, dondurmada bulunan kalsiyum daha fazla. Aileler çocuklarna süt içirmek yerine bir öünde de dondurma yedirebilirler. Dondurma ara öünler için güçlü bir alternatiftir, kilo vermek için tatl ataklarn engeller, kan ekerini düzenler, dondurmann souk oluu da vücudun çalmasna sebep olur diye konutu.

Boaz enfeksiyonlarndan dolay birçok annenin çocuklarna dondurmay yedirmediini dile getiren Alpaslan, Aileler çocuklarn 2 yandan sonra herhangi bir besin alerjisi yoksa dondurmayla tantrmallar bunun için özellikle ev yapm dondurmay kullanabilirler. Daha küçük yataki çocuklarn can dondurma çektiinde bunu yourt ve meyveyle dondurarak da verebilirler eklinde konutu.

EV YAPIMI DONDURMALARI DYABETL çOCUKLAR TÜKETEBLR

Evde yaplan dondurmann hazr alnan dondurmalara kyasla daha düük kalorili olduunu vurgulayan Cansu Alpaslan, Ev yapm dondurmalar diyabetli çocuklar da rahatlkla tüketebilirler. Sadece meyve ekeri içerir ve içerisindeki posadan dolay da kan ekerini belli bir seviyeye kadar yükseltip dengelemeye yardmc olur. Dolaysyla diyabetli çocuklar ev yapm dondurmay rahatlkla yiyebilecekken paketli dondurmalarda içerisine eklenen glikoz ve früktoz urubu yüzünden diyabetli çocuklara önermiyoruz dedi.

Paketli dondurmalarn sadece meyve ekeri deil ekstra glikoz ya da fruktoz urubu eklendii için eker orann daha da yüksek olduunu ifade eden Alpaslan, Herkese dondurmasn evde yapmasn öneriyorum. Evde yaplan dondurmann kalorisi daha düük hale geliyor. çerisine ne koyduunuzu biliyorsunuz ve taze meyve kullanyorsunuz. Pek çok paketli gdada meyve yerine meyve aromas da kullanlyor. Bu yüzden dondurmay taze meyveyle, süt, yourt grubuyla kartrabilirsiniz. Yaklak bir su barda süzme yourt ve dondurulmu muzla dondurma yapmay tercih ediyorum. 4 tane olgun muzu dilimleyerek buzlukta dondurup mümkünse 1 gün, deilse 4-5 saat dondurulmas yeterli olacaktr. Bunun üzerine dondurucudan çkarttmz muzla beraber süzme yourdu 1-2 yemek ka bal ve yaklak 7-8 tane fndk, ceviz ve badem ekleyebilirsiniz. Muzu biraz daha ana malzeme olarak kullanarak dier meyve ve kuruyemilerle dondurmanz süsleyebilirsiniz dedi.

DONDURMA KLO ALMANIZI ENGELLER

Uzman diyetisyen, Amerikada kii bana ylda ortalama 24 kilogram, Avrupada 15 litre dondurma dütüünü, Türkiyede ise bu saynn kii ba 1,5-2 kilogram olduunu söyledi. Dondurmay az tüketen bir toplum olduumuzu belirten Alpaslan, Dondurma ayn zamanda ekstra kilo almay engeller. Tatl tercih edeceinize bir porsiyon dondurma tercih edebilirsiniz. Bir kase puding ya da sütlü tatl tercih ettiinizde yaklak 300 kalori civar alrken dondurma tercih ettiinizde bu, 150-200 kalori arasnda deiir. Yani yar yarya düürür, dondurma zayflatmaz ama kilo almanz engeller eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git