Dondurma porsiyonlarına dikkat!

Yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından dondurmanın besin değeri yüksek bir tatlı olduğunu belirten uzmanlar, porsiyon kontrolüne dikkat çekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme durumunda haftada 23 kez dondurma tüketilebileceğini belirten uzmanlara göre, 2 top light dondurma 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dondurmaya eklenen çikolata ve karamel sos, fındık ve fıstık kalorisini artırıyor.

Haberler 12.07.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, yaz aylarnda en çok tüketilen dondurmann besin deeri yüksek bir tatl olduunu söyledi.

Dondurmann bileiminin, tüketici alkanlklar ve bölgelere göre farkllk gösterdiini belirten Özden Örkçü, yi bir dondurma içeriinde; %12 ya, %11 yasz kuru madde, %15 eker, %0,3 stabilizatör ve emülgatör, %38,3 toplam kuru madde içermelidir. Dondurmann yapm aamasnda; süt, sütün yasz kuru maddesi, eker, glikoz urubu gibi tatllk verici maddeler, stabilizatör, emülgatör, bitkisel ya/margarin ve/veya süt ya,çeidine göre çikolata, kakao, meyve, fndk/fstk/badem, karamel gibi besinler, salep, doal ve doala özde aromalar kullanlmaktadr dedi.

Dondurma, besin deeri yüksek bir tatldr

Dondurmann dier tatllarla karlatrldnda daha besleyici olduunu ifade eden Özden Örkçü, unlar söyledi:

Dondurmann içeriinde;protein, ya ve karbonhidratn yan sra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur.

Dier tatllarla karlatrldnda daha besleyicidir.

Dondurmann kalori deeri, un ve ekerden yaplan dier hamurlu tatllara göre çok daha düüktür.

Sade bir dondurma gereksiniminin %48ini yalardan karlar.

1 külah dondurma 20 kalori

100 gram sütlü dondurma yaklak 190 kalori içerir. Normal bir külah ise yaklak 20 kaloridir.

100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0,1 mg demir,

440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini, kolesterol 44 mg, 0,1 mg niacin vardr.

Sos ve fsta dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, Üzerine karamel veya çikolata sos, krema, fndk ya da fstk parçacklar ekletmeniz masum görünen dondurmanzn kalorisini en az 75 100 kalori artracaktr uyarsnda bulundu.

Haftada 23 kez tüketilebilir

Salkl beslenmenin yeterli ve dengeli beslenme anlamna geldiini belirten Özden Örkçü, Eer yeterli ve dengeli besleniyorsanz, egzersize de gereken önemi veriyorsanz dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur.Dondurma haftada 23 kez günlük diyete eklenebilir dedi.

Porsiyon kontrolü önemli

Dondurma tüketiminde önemli olan noktann porsiyon kontrolü olduunu ifade eden Özden Örkçü, Burada önemli olan porsiyon kontrolü yani, tüketilen besinlerin skl ve miktarnn ayarlanarak günlük diyete konulmasdr dedi.

1 top sade dondurma 95110 kalori arasnda

Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, 1 top sade dondurmann (50 g) ortalama 95110 kalori arasnda olduunu ifade ederek 2 top light dondurma, 1 porsiyon meyveye; 3 top normal (sade) dondurma ise 1 dilim ekmek+ 1 su barda süt+ 1 porsiyon meyveye edeerdir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git