Döner'deki tehlike!

Dönerlere ucuz yağ hilesi iddiasının ardından, dönercilerin kalan dönerleri, ertesi güne kullanması gündemde. Gıda Mühendisi Fuat Tekneci, "Hızlı satılan bir saatte ertesi günden kalan döneri harmanlayıp verirse vatandaş bunu kesinlikle ayırt edemez" diye konuştu.

Haberler 14.12.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Son dönemlerde tavuk ve et döner yaplan hilelerle gündemde. imdi de dönercilerin satlmayan döneri ertesi gün yeni dönerle kartrarak satmas konuuluyor. Gda Mühendisi Fuat Tekneci kalan dönerin ertesi dün satlmasnn çok riskli olduunu belirterek, Tavuk etinden yaplan dönerin ertesi güne kalmas ve deerlendirilmesi, krmz ete oranla daha riskli. Ayn gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz. Krmz ette en fazla midenizi bozarsnz ancak, beyaz ette daha skntl bir sürece gider. Döneri kesti, baton olarak kald diyelim. ile beraber kalan ksm dondurucuya atp kullananlar var. Bu çok riskli. çünkü yüzey scak, orta ksm souk. Bakteri üreme riski çok yüksek. Eer ertesi güne kullanlacaksa, önerimiz kalan ksm piirerek kessinler, kesilen döneri soutup souk odada muhafaza edip ertesi gün ayrca tüketsinler. Ancak yeni dönere kartrmasnlar. Ancak olmas gereken ayn gün içerisinde tüketilmesi dedi.

VATANDA AYIRT EDEMEZ

Tekneci, vatandalarn eski dönerin kullanlp kullanlmadn ayrt edemediklerini ancak endüstriyel dönerlerin anlalabildiini ve daha güvenilir olduunu ifade etti. Tekneci, Tadnda bir bozulma durumu yoksa, vatandalar yiyerek ayrt edemez. Ancak satclar hzl satlan bir saatte ertesi günden kalan döneri harmanlayp verirse vatanda bunu kesinlikle ayrt edemez. Halen kendisi eti alp büfesi ya da restorannda bunu hazrlayp takanlar var. Bir de endüstriyel olarak fabrika ortamnda souk zincirle satanlar var. Endüstriyel ürünlerde Tarm Bakanlnn denetimi var. Türk Gda Kodeksine göre bunlarn denetimi daha rahat yaplabiliyor. Kendisi döner yapan yerlerde genelde denetimler yaplmyor. Bu nedenle burada risk daha fazla. Eer döner ii klç eklindeyse bu eti kesinlikle kendisi yapmtr. Genellikle endüstriyel üretimlerde dikdörtgen ekilde döner iine taklr. Bunlar fabrika ortamnda, souk zincir krlmadan üretilen endüstriyel üretimlerdir. Vatandalarn bunlar tüketmesini tavsiye ediyorum diye konutu.

GÖRÜNTÜSÜNDEN BELL OLUR ZATEN, SYAHLAIYOR

Döner ustas Gencay çanak ise ertesi güne kullanlan dönerlerde tavuk etinin çok tehlikeli olduunu dile getirdi. çanak, 7/24 açk olan yerlerde bu olmaz. Genellikle kalmyor. Tavuu kullanamaz ama eti kullanabilir. Altna eski döneri, üstüne de yeni döneri ilave yapyorlar. Ailemle bir yere çktm zaman görüyorum. Bunu ben dönerci olduum için anlyorum ama anlamayanlar var tabii. Görüntüsünden belli olur zaten, siyahlayor. Kendi evinde yaptn yemek bile ertesi gün ayn olmuyor. Ette olabilir ama tavukta kesinlikle olmamas lazm. çünkü çok çabuk bakteri üretebilir. nsan salna direkt tehlikesi var. Bence etik deil. Satabilecein kadar asmalsn bu iin kural bu. Sattkça yenisini tak zor bir ey deil dedi.

Vatandalardan Selahi Yaar, Muhakkak bildiim yerden almaya çalrm. Dönerin tazeliine bakarm. Sürekli aldm yerlerden almaya çalrm. Baka yere geldiim zaman da bilen kiiyle giderim diye konutu. Nergis Gedik ise Ucuz dönerleri yememeye çalyorum. 10 liradan düük fiyatta döner yenilmemesi gerektii ile ilgili bir haber okumutum. Ondan sonra daha yüksek fiyatl ve kaliteli yerlerden yemeye özen gösteriyorum. Tavuuna güvenemiyorum, daha iyi yerlerden yemeye çalyorum ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git