Dövmelerinizden kurtulun

Dövme ve kalıcı makyaj yaptırdıktan sonra buna pişman olan pek çok kişi bulunuyor. İyi düşünülmeden ani bir kararla yaptırılan kalıcı dövmelerden kurtulmak ise lazerle dövme sildirme işlemi ile mümkün olabiliyor. Uygulamanın etkisi dövmenin boyutuna, renk yoğunluğuna, boyanın cinsine ve kişinin cilt tipi ile dövmenin ne kadar süredir cilt üzerinde olduğuna göre değişiyor.

Haberler 25.12.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Dermatoloji Uzman Dr. Aye Gökçe Tümtürk, lazerle dövme silme ilemi hakknda bilgi vererek, uyarlarda bulundu.

Dövme yaptrma karar verilirken iyi düünülmeli

Dövme, ciltte kalc bir ilemdir. Herhangi bir nedenle dövmeyi vücudunda görmek istemeyenler uzun ve zorlu bir sürece balamaktadr. Q-switch Nd:YAG lazerle dövme (tattoo) silme, kalc makyaj ve leke tedavisi yaplabilmektedir. Bu ilem dövmede kullanlan renk pigmentlerini odaklayarak yok etmektedir. ncelikli olan bu ilem srasnda lazer, pigmenti görüp yok etmekte, dokuya olabildiince az zarar vermektedir. Uzun ve zahmetli bir süreci kapsayan lazerle dövme sildirme ileminde her zaman yüzde yüz sonuç elde edilmemektedir. Bunun için önce dövme yaptrma karar verilirken çok iyi düünülmeli, gelecekte yaanmas muhtemel pimanlklar göz önünde bulundurulmaldr.

lemden önce cilt analizi yaplyor

lemden önce dövme ve cilt analizi kesinlikle yaplmaldr. Dövme silme ve leke tedavisi için tasarlanm lazerler, n derinin epidermis tabakasn göndererek, dermis ve deri altndaki dövmeye renk veren bileikler tarafndan emilmekte ve kimyasal maddeyi parçalayarak ortadan kaldrmaktadr. Lazerin dalga boyu; dövmenin boyutuna, younluuna ve rengine göre ayarlanmaktadr.

* Lazerle yaplan atlarda boya pigmentleri dokulara zarar vermeden yaplmaktadr.

* Cilt altndaki siyah boyalar lazer tarafndan daha iyi algland için daha etkin sonuç elde edilirken, açk renkli boyalar için ayn ey geçerli deildir.

* çok renkli boyalar kullanlm dövmelerde farkl dalga boyutlar kullanlmaktadr.

Modern lazer yöntemleri kullanlyor

* Koyu mavi, lacivert ve siyah renklerin youn olduu dövmeleri silmede Q- Switched Nd:YAG 1064 nm.

* Krmz rengin youn olduu dövmeleri sildirmede krmz rengi en iyi Q-Switched 532 nm Nd:YAG lazer silebilir. Ancak koyu tenlilerde bu lazer renge çok duyarl olduu için olas yan etkilere dikkat edilmelidir. Bazen lekelenme olabilmektedir.

* Yeil renkli dövmelerde Q-Switched Ruby (694 nm) ve Q-S witched Alexandirite (755 nm) kullanlr. Bu tür lazerler koyu tenlilere uygulanrken dikkatli olunmaldr, lekelenme sonucu ortaya çkabilir.

Dövmenin durumuna göre seans belirleniyor

Dövmenin silinmesinde baz baz çevresel ve bünyesel faktörler söz konusudur. Dövmenin vücudun hangi bölgesinde bulunduu önemlidir. Özellikle ayak ve el parmak uçlarnda bulunan dövmeleri silmek için daha fazla seans gerekmektedir. Vücudun daha büyük alanlarndaki dövmeler için ise daha etkili bir ilem yaplarak silinmektedir. Dövmenin rengi, dövmede kullanlan boyann miktar ve cinsi nedeniyle silme ileminin süresi deimektedir. Dövme silme seans yaklak 1,5 - 2 aylk aralarla gerçekleir. Seans says kiiye ve dövmenin yapsna göre deimektedir.

Lazerle dövme sildirme sonrasnda iz kalr m?

Her dövme silme seans sonrasnda dövmenin renginde yaklak % 20 orannda açlma olacaktr. çok renkli ve fosforlu renklerin kullanld dövmelerde silme ilemi daha uzun olabilmektedir. Krem ya da lokal anesteziyle cildi uyuturduktan sonra Q-Switch ND-YAG lazer ve soutucu yardmyla o bölgedeki üst deri tabakasn koruyarak ilem yaplmaktadr. lemin ardndan bölgede kanama ve ilemin ardndan yaklak birkaç gün sürecek ciltte kabuklanma olabilmektedir. Uygulama sonras bölgeyi hem onarmak hem de enfeksiyon geliimini engellemek için antibiyotikli krem kullanlmaldr.

Ana Sayfaya Git