Dr. Ahmet İnal: Favipiravir erken dönemde etkili

Dr. Ahmet İnal, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" dedi.

Haberler 17.05.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Dr. Ahmet nal, Covid-19 tedavisine ilk balandnda Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçlarn uyguladklarn anmsatt. Geçen hafta Hidroksiklorokin ilacnn Salk Bakanl tarafndan tedavi klavuzundan çkarldn belirten nal, çünkü, yaplan uzun dönem çalmalarda Hidroksiklorokin çok etkili olmad ve riskin görülmesinden dolay bu ilaç çkarld. Covid-19 tedavisi çok yeni bir hastalk olduu için devaml kendini güncelleyebiliyor. Yeni bulgular ile tedaviyi güncellememiz gerekiyor. O yüzden tan konulduktan sonra artk Favipiravir ile devam ediliyor. Yalnz Hidroksiklorokin ile Favipiravir ayn deil. Favipiravir yeni bir ilaç ama u anki verilerde çok ciddi yan etkisi olduu görülmüyor dedi.

FAVPRAVRN ERKEN DÖNEMDE ETKL OLDUU GÖRÜLÜYOR

Dr. nal, Favipiravirin bir özelliinin bulunduunu söyleyerek, Favipiravir, hastala tan konulduktan sonra erken dönemde etkili oluyor. Örnein PCR pozitif, öksürük ve boaz ars varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akcier tutulumu varsa da yine Favipiravirin etkili olduu görülüyor. Ancak hasta youn bakma gitmi ise Favipiravirin etkinliinin hiç olmad görülüyor. Bu dönemde farkl ilaçlar kullanlyor. Yani Favipiravir ilk semptomlar balad zaman kullanldnda etkili olduu gözlemlendi. O yüzden filyasyon ekipleri hastalara bu ilac verdiklerinde kullansnlar. En büyük sknt hasta eer ki bir semptomu yoksa benim hiçbir skntm yok deyip bu ilac kullanmayabiliyor. Bu ilaç 5 gün kullanlyor ve sabah 8, akam 8 tane içiliyor. Dolaysyla çok fazla ilaç içildii için bunda korku oluuyor. Yani 16 tablet içince acaba bama bir i gelir mi? diye korkup içmeyebiliyor. O yüzden hastalarmz bu dönemde bu ilac kullanmadklar zaman baz hastalarmzda hastaln gelitiini görebiliyoruz. O nedenle eer ki PCR testi pozitif çkp, filyasyon ekibi bu ilac verdiyse mutlaka kullansnlar diye konutu.

LAç SAATLERNN FARKLI OLMASINA DKKAT EDN

Dr. nal, kronik hastalklar nedeniyle ilaç kullanan insanlar da uyararak, Hastala yakalanan insanlarn eer kulland bir ilaç varsa bu ilaçlara devam etmeliler. Yani, ben Covid oldum hipertansiyon ilacm keseyim ya da diyabet ilacm keseyim derse hasta yanl yapar. Bu sefer hasta hipertansiyonun ya da diyabetin komplikasyonuna döner. Ya da baka hastal varsa bu da ayn ekilde geçerli. Hastalkta tüm ilaçlarn kesmeden devam etmesi gerekiyor. te, Favipiravir verildiinde dier ilaçlar ile etkileim olabilir mi diye düünülebilir. Böyle durumlarda mümkünse Favipiravir ile dier ilaçlarn kulland saatlerin farkl olmasna dikkat etmesini istiyoruz ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git