Dr. Apaydın: Elektronik nargile, hayati tehlikelere yol açıyor

GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, elektronik nargile kullanımının hayati tehlikeye yol açtığını, insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Haberler 24.05.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektronik nargileyi anlatan Göüs Hastalklar Uzman Dr. Murat Apaydn, Elektronik nargile, bileiindeki nikotin, kadmiyum ve kurun gibi ar metallerin yer ald svnn stlmas ve ortaya çkan buharnn solunmas prensibiyle çalmaktadr. Dünyada pek çok ülkede saty yasak olan ürüne, internet üzerinden sigaray brakmay yardmc ürün ad altnda ulalabilmektedir. Elma, tarçn, kivi, kavun gibi kimyasal aromalar kullanlarak içimi çekici hale getirilen e-nargile, kullanclarda keyif algs oluturmaktadr dedi.

Elektronik nargilenin sigara bamllndan kurtarmadn belirten Apaydn, Sigara brakma ürünü olarak bilinen e-nargilede bulunan nikotin, beyindeki nikotin reseptörlerini harekete geçirmektedir. Bu nedenle bamllk tedavisinde kullanm uygun deildir. Psikolojik bamll gidermesi açsndan e-nargilenin, sigaray brakmada kürdan, çekirdek ve sakz gibi maddelerden hiçbir fark bulunmamaktadr. Ayrca fizyolojik bamllk yani nikotin bamll konusunda sigaradan kurtulmak isteyen bir kii e-nargileye baladnda, bamll ayn iddetle devam etmektedir. Dünyada ve Türkiyede e-nargilenin sigaray braktrmad, aksine yeni bir bamllk oluturduu bilinmektedir diye konutu.

Elektronik sigarann kiinin nikotin ile ban kesmediini kaydeden Apaydn, E-nargile elektronik özellii nedeniyle zamanla bozulmakta, kartuu ve pili bittii için baml sigaraya yeniden balamaktadr. Yani sigara içicisi bu cihaz sayesinde nikotin ile ban kesemez. Ayrca bu cihazlarn her nefeste ne kadar nikotin alm salad da tespiti mümkün deildir. Nikotinin sv içerisinde bulunabilmesi için gliserin kullanlmas gerekir. Gliserin içerisinde nikotin uzun süre çözülmü durumda kalr. çözülmü nikotini elde edebilmek için kullanlan stabilizatörlerde ise kadmiyum ve kurun gibi ar metaller bulunur. Bunlar yüksek dozda solumak, akut akcier ödemine neden olur ifadelerini kulland.

BAIMLILARIN AN ÖLÜMÜ AKUT AKCER ÖDEMNDEN

Apaydn öyle devam etti:

Avrupa ülkelerinde yaplan aratrmalarda, e-nargile ya da e-sigara bamllarnn ani ölümlerinin nedeninin akut akcier ödemine bal olduu belirlenmitir. Yani e-nargile kullanclarnn ar metal zehirlenmesi nedeniyle hayati tehlikeleri bulunmaktadr. Bunun yannda, insan saln tehdit eden ciddi hastalklara yol açan e nargile, anabasine, myosmine ve beta nikotryine maddelerini de içermekte, içeriindeki ar doz nikotin ve nitrozamin nedeniyle kalp hastalklar ve kansere zemin hazrlamaktadr.

Ana Sayfaya Git