Dr. Cüneyt Genç’ten hamilelere uyarı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, gelişme geriliği olan bebeklerde rahim içi ölüm oranının arttığına dikkat çekerek “Zorunlu hallerde doğum, normal zamanından erkene çekilebilir” dedi.

Haberler 04.02.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doum öncesi ve sonrasnda önemli sorunlara yol açan rahim içi gelime gerilii, gebelikte dikkatle takip edilmesi gereken konular arasnda ilk sralarda yer alyor. Gebeliklerin yüzde 3 ila 7sinde bebein geliiminin akranlarna göre daha az olduuna dikkat çeken Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Cüneyt Genç, Eer bebein büyümesi ortalamaya göre daha az ise anne adaylarnn hem kendilerini hem de bebeklerinin geliimlerini iyi izlemeleri çok önemli. Rahim içi gelime gerilii, vaktinde tan koyulmas, yakn takip ve vaktinde doum ayarlamas ile en az hasarla atlatlabilir dedi.

Rahim içi gelime geriliinin anne karnndaki bebein geliiminin standardn altnda olmas ile kendini gösterdiini vurgulayan Dr. Genç, Bebek boy, kilo ve vücut geliimi bakmndan ortalamadan düük seviyede geliim gösteriyorsa biz buna intra uterin gelime gerilii diyoruz. Bu durumda bebein geliimini doru tamamlayamamas söz konusu olabilir. Göstergelerin iyi okunmas bu açdan yaamsal önem tayor. Gelime gerilii yakn takibe alnarak zorunlu hallerde doum, normal zamanndan erkene çekilebilir diye konutu.

Rahim içinde oksijen azl nedeni ile bebein hayati tehlikeyle kar karya kaldn belirten Dr. Genç, Rahim içinde oksijen azl ile kar karya kalan bu bebeklerde ölüm oran artar. Ancak sorunlar doum sonrasnda da devam edebilir. Rahim içinde oksijen azlna maruz kalan bebeklerde doum sonrasnda kan ekerinin ve vücut ssnn dümesi söz konusu olabilir ifadelerini kulland.

SON 3 AY KRTK ÖNEME SAHP

Gebelik döneminde anne adaylarnn salklarna her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor diyen Dr. Cüneyt Genç, özellikle son 3 ayda bebein çok az kilo almasnn vakann en belirgin göstergelerinden biri olduunu kaydetti. Rahim içi gelime geriliinin birden çok nedeni olduuna vurgu yapan Dr. Genç, unlar söyledi:

Pek çok vakada kesin bir neden bulunmamakla birlikte, anne adaynn hipertansiyon, diyabet hastas olmas ve sigara kullanmas bebekte rahim içi gelime geriliine yol açabilir. Bazen de bebekte mevcut olan yapsal ya da kromozomal bozukluklar vaka ile sonuçlanr. Göstergeleri iyi okumak ise yaamsal önem tayor. Örnein vakann en belirgin göstergelerinden biri, bebein özellikle son 3 ay içerisinde çok az kilo alm olmasdr. Vaktinde tan koymak ve süreci yakndan izlemek sorunun en az hasarla atlatlmasn salamak bakmndan önemlidir.

VAKTNDE DOUM ÖNEML

Rahim içi gelime geriliinin kesin bir tedavisi olmadn söyleyen Dr. Genç, Bu durumda doum zaman iyi ayarlanmal. Vaktinde yani bebein rahim içinde büyümesi durduunda, oksijenizasyonu azaldnda doum yaptrlarak bebee zarar gelmesi önlenebilir. NST ve ultrason ile biofizik profile baklr. Gerekli ise dopler ultrason ile bebein ve rahmin kan akmlar izlenir. Testler olumsuz sonuçlara iaret ediyorsa doumu gerçekletirmek, normal zamann bekleyerek bebei içerde brakmaktan daha faydaldr eklinde konutu.

ANNE ADAYLARI NE YAPMALI?

Gebelik süresince kilo art ve azalnn dikkatle izlenmesi gerektii uyarsnda bulunan Dr. Genç, bebeinin geliiminde sorun yaayan anne adaylarna ise u tavsiyelerde bulundu:

Bebeinin geliiminde sorun yaayan anne adaylar öncelikle yaam standartlarna dikkat etmeli ve salkl beslenmeli. Sigara ve alkolden tamamen uzak bir gebelik geçirilmesi çok önemli. Kilo art ve azal dikkatli ekilde kontrol edilmelidir. Az beslenen anneler günlük kalori almlarn 2500 kalorinin üzerine çkarmaldr. Bebee giden kan ve oksijen miktarn arttrmak için gebelerin, istirahatleri srasnda genellikle arlklarn sol tarafa vermeleri, sola doru yan yatmalar olumlu etki yaratabilir. Elbette bol su tüketilmesi de gebeler ile paylalabilecek en deerli tavsiyelerden. Bu yöntemler bebein rahim içinde kanlanmasn arttracandan büyümeye bir miktar daha katk salanacak ve anne rahminde bebek için biraz daha zaman kazanlm olacaktr.

Ana Sayfaya Git