Dr. Gültekin: Kalın bağırsak kanserinde erken tanı önemli

Dr. Ayça Fatma Gültekin, kalın bağırsak kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, "Kalın bağırsak kanseri özellikle erken tanı konduğu zaman hastalarda yaşam evresi yüzde 95'lerde. İleri evrelerde yakalandığında bu yaşam oranı ise yüzde 17'lere düşüyor" dedi.

Haberler 10.07.2018 - 12:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ayça Fatma Gültekin, kaln barsak kanserinin erkek ve kadnlarda giderek artan sklkta görüldüünü söyledi. Kaln barsak kanserinin Salk Bakanl verilerine göre, en sk görülen ilk 5 kanser türü arasnda yer aldna dikkat çeken Dr. Gültekin, erken tannn tedavide çok önemli olduunu ifade etti. Dr. Gültekin, kaln barsak kanserinin tedavisinin mümkün olduunu vurgulayarak, öyle dedi:

Kadnlarda meme kanseri sklkla göründüü bilinse de kadnlarda ölüme neden olan kanserler arasnda kaln barsak kanseri ikinci srada yer alyor. Erkeklerde yine ikinci srada kaln barsak kanserinden ölüm olduunu biliyoruz. Yurt d verilerine baktnzda her yl yaklak 34 bin kanser tans konduu. 54 bin kiinin de hayatn kaybettiini görmekteyiz. Kaln barsak kanseri özellikle erken tan konduu zaman hastalarda yaam evresi yüzde 95lerde. Bu oldukça yüksek bir oran. leri evrelerde yakalandnda bu yaam oran ise yüzde 17lere düüyor.

HASTALIK BELRTLERNE DKKAT

Nedeni açklanamayan halsizlik, yorgunluk, kilo kayb, tuvalet alkanlklarnda deiiklik gibi belirtilerin kaln barsak kanserinin habercisi olabileceini kaydeden Dr. Gültekin, Özellikle dkda gizli kan baklmas çok kolay bir test. Bu kaln barsak kanseri için çok önemli bir tespit. Bu testte pozitif gelirse kolonoskopi ile kaln barsak inceleniyor. Tan konduktan sonra kaln barsak kanserleri ameliyatlar oldukça kolay ekilde yaplabiliyor. Kapal yönteme biz laparoskopik yöntemler diyoruz. Bu kapal yöntemin avantaj özellikle kapal ameliyat olduu zaman küçük bir diki yaras oluyor ve yara izi çok daha kolay iyileiyor. Genç hastalarda daha iyi sonuçlar veriyor. çok ksa zamanda hasta normal yaamna dönüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git