Dr. Gündoğdu'dan kene uyarısı

Bingöl'de kene ısırma vakalarının en çok Haziran ve Temmuz aylarında ortaya çıkması nedeniyle uyarı yapıldı.

Haberler 05.06.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklklarnn artmas ile birlikte kene srmalarna kar vatandalar dikkatli olmalar konusunda uyaran, Bingöl l Salk Müdürü Mehmet Emin Gündodu, Haziran ve Temmuz aylarnda en çok vakann yaandn söyledi.

Kene srmasyla oluan Krm Kongo Kanamal Atei (KKKA) hastalnn özel a ve tedavi yöntemi olmadna deinen Gündodu, hastalktan korunma için tedbirlerinin alnmasnn önem tadn kaydetti.

KENE UYARISI

Gündodu açklamasnda; Vücuda tutunmu kene varsa en ksa sürede, vücuda tutunduu en yakn ksmndan pens, cmbz ve eldiven gibi uygun bir malzeme ile tutularak çkarlmaldr. Kene kesinlikle çplak elle çkarlmamaldr. Kene, içerisinde çamar suyu veya alkol bulunan az kapakl bir ie içerisine konur ve çöpe atlr. Kene ne kadar ksa sürede vücuttan uzaklatrlrsa hastalk riski de o kadar azalr. Kii eer keneyi kendisi çkaramayacaksa en yakn salk kuruluuna bavurmaldr. Kene tutunmasndan sonra kii kendisini 10 gün süreyle ate, ba ars, kas ars, krklk, halsizlik, belirgin itahszlk, bulant, kusma, karn ars ve ishal gibi ikayetler yönünden takip etmelidir.Bu ikayetlerden herhangi biri görüldüünde mutlaka en yakn salk kuruluuna bavurmaldr. Keneleri vücuttan uzaklatrmak amacyla, üzerine sigara basmak, gazya veya kolonya dökmek gibi yöntemlere bavurulmamaldr. Tarlada dinlenme srasnda, piknik veya kamp alanlarnda yerle dorudan temas edilmeden, açk renkli örtü serilerek oturulmaldr. Riskli alanlara giderken açk renkli ve mümkün olduunca kapal giysiler tercih edilmelidirifadelerini kulland.

Geçtiimiz yl Bingölde 13 vakann yaandn da dile getiren Gündodu, bu vakalarn hiç birinin ölümle sonuçlanmadn ifade etti.

Ana Sayfaya Git