Dr. Yılmaz: Yaz aylarında çocukların sağlığına dikkat edilmeli

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, yaz aylarında çocukların dışarıda daha fazla zaman geçirdiğini ve aşırı sıcaktan olumsuz etkilenebildiklerini söyledi.

Haberler 15.07.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz mevsiminde çocuklarda güne çarpmalarna dikkat çeken Dr. Cansu Ylmaz, Özellikle 6 ayn altndaki bebeklerde dikkatli olunmas gerekir. Güne çarpmas durumunda ate, halsizlik, kusma ve bilinç kayb görülebilir. Günein zararl ultraviyole nlardan dolay deri kanseri riski de artmaktadr.D vitamini eksikliinde haftada en az 2 kez saat 10.00 ile 16.00 arasnda yüz ve kollarn güne koruyucu sürülmeden 1015 dakika direkt gün na maruz braklmas önerilir. Fakat yaz mevsiminde güne nlarnn dik geldii bu saatlerde daha dikkatli olunmaldr. Yaz mevsiminde güne nlarnn dik geldii 11.0015.00 saatleri arasnda direkt günee maruziyet olmamaldr dedi.

çOCUKLARIN SALII

Yaz aylarnda insan vücudunda terleme nedeniyle ar sv kayb olduunu hatrlatan Dr. Cansu Ylmaz, sv kaybn bol bol su içerek ve sv tüketerek yerine koymak gerektiini ifade etti. Dr. Ylmaz, Fakat kullandmz su ve sv kaynaklarna dikkat edilmelidir. Kayna belli olmayan içme sularndan ve bu sularla ykanan meyve ve sebzelerden tifo, paratifo, ishaller, viral hepatit (hepatit A) gibi hastalklar ortaya çkabilir. Özellikle piknik alanlarnda sulara insan ve hayvan dk ve atklar karm ise su gözle görülemeyen mikroplar ile kirlenir ve barsak enfeksiyonlarna neden olur diye konutu.

Seyahat sonras çocuklarda ortaya çkan hastalklara da deinen Dr. Cansu Ylmaz, Gelimekte olan ülkelere seyahat sonras dönülerde yüzde 8 tbbi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadr. çocuklarda uluslararas seyahatten sonra görülen hastalklarda en sk yaknma atetir. Enfeksiyonlarn çou alt solunum yolu enfeksiyonu, üriner enfeksiyon veya orta kulak yolu enfeksiyonudur. Seyahat enfeksiyonlarnda ise yüzde 21 stma, yüzde 15 yolculuk diyaresi, yüzde 6 denge atei ve yüzde 2 tifo görülebilmektedir. Seyahat edilecek bölgeye göre öncesinde önlem alnmas ve alamalarn tam olmas gerekmektedir. El hijyenine de özellikle dikkat edilmelidir. Ar scaklarda serinlemek için kullanlan klimalardan olumsuz etkilenmemek için klima filtrelerinin temizliini zamannda yaplmaldr. Klima çarpmasn engellemek için yazn klimay 2326 dereceye ayarlamalyz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git