DSÖ'den Türkiye'ye ilişkin Kovid-19 raporu

Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ), Türkiye'nin Kovid-19 mücadelesine yönelik yayımlanan raporda, Türkiye'nin virüsün ülkeye girişini önlemeye yönelik çabalarından özgüyle söz edildiği, sonraki süreçte ise bilimsel yaklaşımla salgının hızla kontrol altına alınmasının, ölüm oranlarının dünya ortalamasının oldukça altında tutulmasında etkili olduğu belirtildi.

Haberler 06.10.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DSÖ tarafndan, Türkiyenin Kovid-19 mücadelesine yönelik rapor yaymland.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, editörlüünü Salk Bakan Fahrettin Koca ve Dünya Salk Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Klugenin yapt rapor, ayn zamanda Avrupa bölgesinde Kovid-19 ile mücadele kapsamnda yaymlanan ilk rapor olma özellii tayor.

Raporda, kararllkla uygulanan tedbirler ve çok sektörlü yaklam sayesinde Türkiyenin Kovid-19 mücadelesi kapsamnda elde ettii baar detayl ekilde ele alnd.

Türkiyenin virüsün ülkeye giriini önlemeye yönelik çabalarndan övgüyle söz edilen raporda, sonraki süreçte ise bilimsel yaklamla salgnn hzla kontrol altna alnmasnn, ölüm oranlarnn dünya ortalamasnn oldukça altnda tutulmasnda etkili olduu vurguland.

Raporun sonuç bölümünde, Türkiyenin tecrübesi, siyasi kararll ve çok paydal yaklam ile halk sal acil durumlarnda verilen mücadeledeki rolünün önemine vurgu yapld. Ülkenin genç nüfusu avantaja çevirdiine, yallarn korunmas ve enfeksiyonun yaylmasnn önlenmesi için erken dönemde önleyici tedbirler aldna dikkat çekildi.

Türkiyenin, baka ülkelerin deneyimlerini gözlemleyerek bilimsel verilerle ulusal rehberini güncelledii, böylelikle küresel düünüp ulusal kararlar ald belirtildi. Türkiyenin pandemi mücadele stratejisinden de övgüyle söz edildi.

- Türkiyede ilaç ve tbbi ekipman konusunda eksiklik yaanmad

Birçok ülkeden farkl olarak Türkiyede, ülke genelinde standart tedavi algoritmalarnn uyguland, stratejik ürünlerin stoklanmas ve yerli üretimi sayesinde koruyucu malzeme, ilaç ve tbbi ekipman konusunda eksiklik yaanmad ifade edildi.

Türkiyenin en zengin ülkeler arasnda olmamasna ramen salgnla mücadelede en cömert davranan ülkelerden biri olduunun alt çizildi. Kendi ihtiyacn karlamakla birlikte, ihtiyaç sahibi ülkelere koruyucu ve tbbi malzeme göndererek küresel dayanma örnei gösterdii belirtildi.

DSÖ ve dier paydalardan destek alan Türkiyenin deneyimleri ve iyi uygulamalarnn birçok ülkeye örnek olduu ve küresel sala katk salad ifadelerine yer verildi.

Rapora, DSÖ Avrupann https://www.euro.who.int/en/countries/turkey/publications/turkeys-response-to-covid-19-first-impressions-ankara,-turkey,-11-july-2020 resmi internet adresinden ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git