"Düdüklü tencere pişen yemeğin besin değerini düşürüyor"

Dr. Yavuz Dizdar, Düdüklü tencerede pişen yemeğin besin değerinin düştüğünü söyledi. Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" dedi.

Haberler 05.10.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düdüklü tencerenin kemik suyu elde edilmesi gibi çok uzun süre gerektiren ilemlerde faydal olabileceini dile getiren Dr. Dizdar, Düdüklü tencere baz açlardan avantaj getirebilir, ama sebze unsurunu da içeren yemeklerde genellikle içerii etkiler. Bunun bir nedeni basnç altnda scakln çok yükselmesi, ama yüksek basncn da özellikle aromada deiiklik yapmasdr. Bu nedenle düdüklü tencere kemik suyu elde edilmesi gibi çok uzun süre gerektiren ilemlerde ii kolaylatrr. Yani yemein bir bileeninin elde edilmesini salar. Elde edilen kemik suyu dondurularak saklanabilir, ihtiyaç oldukça yemeklerin içine kartrlr. Ama ana yemek daha sonra yine normal tencerede ar atete piirilmelidir. Yemein sebze bileenleri düdüklü tencereye konduunda genellikle erirler, yani doku özelliklerini yitirirler ifadelerini kulland.

DORU PRME TEKN KISIK ATETE UZUN SÜREDE PRMEKTR

Eskilerin bir lafndan yola çkarak örnek veren Dr. Dizdar, Eskilerin bir laf vardr, Hatr uruna çi tavuk yenir diye imdi çi tavuk lastik gibi olduu için yenmesi mümkün olmaz o yüzden bu laf söylenir. Düdüklü tencere bu lastik gibi kvam yani kolajen gibi moleküllerin suya geçmesini kolaylatryor. Bu basnç altndaki yöntem baka alanlarda da nitekim kullanlyor. Bunlar düdüklü tencereden etkilenmiyor ama dier hassas moleküler içeren, B vitamini tayan yemekler düdüklü tencereden etkileniyor. Bu yemekleri salkl piirme yöntemi tencerede ksk atete uzun sürede piirmek gerekir veya frnda piirirsiniz ama mikrodalga deil evimizdeki normal frnlarda piirmek gerekir açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git