Dünya genelinde her 4 çocuktan 1'i fiziksel şiddete maruz kalıyor

HER yıl milyonlarca çocuk fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara maruz kalırken, engelli çocukların bu tür istismar ve ihtimallere uğrama oranının engelsiz çocuklara oranla 4 kat daha fazla olduğu belirlendi. 2017 yılında, dünya çapında çocukların yüzde 23’ü sarsılma, dayak yeme ve dövülmeyi içeren fiziksel şiddete maruz kaldı. Böylece dünya genelinde yaklaşık her dört çocuktan birinin fiziksel şiddet gördüğü belirlendi.

Haberler 02.03.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medya takip kurumu Ajans Press, dünya genelinde çocuklara yaplan kötü muamele istatistiklerini ve medya balklarn inceledi. Ajans Pressin Dünya Salk Örgütü (WHO), Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF), nternet zleme Vakf (IWF) ve medya yansmalarndan derledii bilgilere göre, her yl milyonlarca çocuun fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara maruz kald belirlendi. Engelli çocuklarn ise bu tür istismar ve ihtimallere urama orannn engelsiz çocuklara oranla 4 kat daha fazla olduu ortaya çkt.

MEDYANIN GÜNDEMN BELRLED

Ajans Press ve PRNetin gerçekletirdii incelemeye göre, özellikle son zamanlarda yaanan olaylarn ardndan cinsel istismar konulu haberler medyann gündemini belirledi. Özellikle son iki ayda 4 bin 247 habere konu olan çocuklara yönelik cinsel istismar, Türkiyenin en çok konutuu balklardan birisi oldu. Mecliste yaanan görümeler ve hukuki sistem üzerinde cezalara yönelik düzenlemeler medyada yer alan dier balklar oldu. 2017 ylnda, dünya çapnda çocuklarn yüzde 23ü sarslma, dayak yeme ve dövülmeyi içeren fiziksel iddete maruz kalrken, yüzde 36snn tehdit, azarlama, aalama ve bask uygulama gibi duygusal iddet maduru olduu bilgisine ulald. Bu rakamlara göre dünya genelinde her 4 çocuktan 1i fiziksel iddete maruz kalyor.

KÖTÜ MUAMELE GÖRENLERN YÜZDE 26SI CNSEL STSMARA URUYOR

Bunun yan sra, kötü muamele gören çocuklarn yüzde 26s cinsel istismara urarken, cinsel istismar madurlarnn yüzde 18i kz çocuklarndan, yüzde 8i ise erkek çocuklarndan olutu. Düük ve orta gelirli 38 ülkede 17 milyon, 28 Avrupa ülkesinde 2,5 milyon kadn, 15 yandan önce hem cinsel istismar hem de cinsel iddete maruz kald ortaya çkt. Baka bir rapora göre, 28 ülke baz alnarak yaplan çalmada, cinsel ilikiye zorlanan 10 kz çocuundan 9unun bu olaya tandklar kiiler tarafndan maruz kald kaydedildi.

çOCUK STSMARINA YÖNELK 57 BN 335 ADET NTERNET STES VAR

çocuklara yönelik iddet ve cinsel içerikli yaynlarnn 2016 yl rakamlar incelendiinde, çocuk istismarna dair içeriklerin yer ald 57 bin 335 internet sitesi tespit edilirken, internet kurbanlarnn yüzde 89unun kz çocuklar olduu ve bu içeriklerin de yüzde 60nn Avrupa merkezli sunuculardan elde edildii bilgisine ulald. Yaplan aratrmalardan elde edilen bir baka sonuç ise her yl 15 ya alt yaklak bin çocuun cinayete kurban gittii bilgisi oldu. Buna ek olarak, her 7 dakikada bir gencin iddet sonucu öldürüldüü belirlendi.

Ana Sayfaya Git