Dünya tütünü bırakma günü: 31 Mayıs

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öğer, sigara ve tütünün insanlara verdiği zarar ve yol açtığı hastalıklara değindi.

Haberler 31.05.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Genel Bakan Yahya Öer, tütün mamullerinin ekonomik, sosyal, fiziksel ykc sonuçlar olan ciddi bir bamllk olduunu ifade ederek, sigarann gün geçtikçe insanlarn hayatn mahveden konular arasnda yer almaya baladn vurgulad.

Sigarann insan hayatnda yol açt olumsuzluk ve çeitli hastalklar sralayan Öger, Sigara duman hem ss hem de içinde bulunan çok saydaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarnn koruyucu mekanizmalar üzerinde olumsuz etkiler oluturmasyla, solunum yollarnda ve akcierlerde çeitli hastalklar meydana gelmektedir. Bu hastalklar arasnda; akcier kanseri, kronik bronit, astm, çeitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatszlklar yer almaktadr. Yaplan çalmalar, tütün içenlerde bu hastalklarn daha sk görüldüünü ortaya koymutur. dedi.

Sigara ve tütünün açt zararlarn önünde durmann mümkün olduunu vurgulayan Öger, her yl dünyada milyonlarca insann öldüü ve Türkiyede de 100 binden fazla insann hayatn kaybettii tütün sektörünün acmasz çarkn durdurmann mümkün olduunu ve tütün konusunda özellikle gençlerin daha dikkatli davranmalarnn kendi ellerinde olduunu söyledi.

Kapal yerde sigara içme yasa önemsenmiyor!

Kapal yerde sigara içme yasa olan mekanlarn 2008 ylnda uygulamaya girmesine ramen denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle kapal alanlarn gittikçe sigara içilebilir hale gelmesinden ikayetçi olan Öger u ifadeleri kulland:

Kamusal alanlara da sigara yasa olduunu ve bu yasaklar hastane bahçesi, okul bahçesi, park, kafe ve restoranlarn açk bölümlerini kapsyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanlarn açk alanlarnda sigara içme yasa olmasna ramen maalesef yetersiz olan denetimden kaynakl neredeyse bütün alanlarda hatta birçok kapal alanlarda bile sigara içildiini ahit olabiliyoruz.

Yasaklar çinenmek için deil uyumak içindir!

Türkiyede maalesef insanlarn kafasndaki alg bir yasak konulmusa onu çinemek bir baar göstergesi olarak alglanmaktadr. Yasaklarn toplum sal noktasnda öneminin toplumun dier fertleri tarafndan da bilinmesi gerektiine inanyoruz getirilen sigara yasann uygulanabilirlii noktasnda ticari odalarn, sivil toplum kurulularn, bireysel anlamda vatandalarn duyarl olmas ve yasaklara uyulmas noktasnda mahalle basks oluturmas elimizi güçlendirecektir.

Öger, son olarak sigara ve tütün mamullerini terk edin. tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git