Dünyada son 30 yılda hipertansiyon hasta sayısı iki katına çıktı

Dünyada son 30 yılda hipertansiyonla yaşayan yetişkin sayısının iki katına çıkarak 1,2 milyarı aştığı belirtildi.

Haberler 26.08.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Euractivin haberine göre, The Lancet tp dergisinde yaymlanan aratrmada, hipertansiyon veya yüksek tansiyonun her yl 8,5 milyondan fazla kiinin ölümüne neden olduu ve felç, iskemik kalp rahatszl, dier damar hastalklar ve böbrek hastal için de risk faktörü olduuna dikkat çekildi.

Dünya genelinde son 30 ylda hipertansiyonu olan yetikin saysnn iki katna çkarak 1,2 milyar at belirtilen aratrmada, tansiyonun düürülmesi halinde kalp krizi vakalarnn dörtte bir orannda azaltlabilecei ve kalp yetmezlii ile felç vakalarnn ise neredeyse yar yarya indirilebilecei ifade edildi.

HASTA SAYISI K KAT ARTTI

Dünyada 2019 ylnda hipertansiyonu olan kiilerin yaklak yarsnn durumlarndan habersiz olduuna iaret edilen aratrmada, hipertansiyonu olan 4 kadndan birinden ve 5 erkekten birinden daha aznda tansiyonun kontrol altna alnd kaydedildi.

Aratrmada Macaristan, Polonya ve Hrvatistan gibi Orta ve Dou Avrupa ülkelerinde hipertansiyon oranlarnn yüksek olduuna atf yaplrken, bu ülkelerin yan sra Litvanya, Belarus ve Romanyada da kadnlarn yarsndan fazlasnn hipertansiyonla yaad tespit edildi.

sviçre, Birleik Krallk ve spanya da dahil olmak üzere Bat Avrupa ülkelerinde ise hipertansiyonun yaygnlnn tüm zamanlarn en düük seviyelerine ulat tespit edildi. Bu ülkeler ayn zamanda kadnlarda en düük hipertansiyon oranlarna sahip ülkeler olarak kayda geçti.

Ana Sayfaya Git