Dünyanın en düşük Hepatit-C oranı Şemdinli’de tespit edildi

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger "Şemdinli ilçesinde dünyanın en düşük Hepatit-C oranı ve karaciğer sirozunun bir çeşidi olan ‘Idiopatik portal hipertansiyonunu’ (IPH) tespit ettik"

Haberler 22.08.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Anabilim Dal Bakan Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Hakkarinin emdinli ilçesinde yapt bir aratrmada ilginç sonuçlar elde ettiini belirterek, emdinli ilçesinde dünyann en düük Hepatit-C oran ve karacier sirozunun bir çeidi olan Idiopatik portal hipertansiyonunu (IPH) tespit ettik dedi.

Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, ilçede geçen sene yaptklar bir aratrmaya göre; dünyann en düük Hepatit-C orannn olduunu saptadklarn, ayrca burada ayn zamanda topraktaki ar metallerin fazlalndan ve selanyom eksikliinden dolay karacier sirozunun bir çeidini de tespit ettiklerini söyledi. lçedeki aratrmasn tamamlayan Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Hakkari iline bal emdinli ilçesinin ran ve Iraka komu olan Türkiyenin tek yerlekesi olduunu belirterek, lçe Dou Anadolu corafyasndan ayr bir iklim sergilemektedir. Daha scak ve insan modeli oldukça farkl olan ilçe, ayrca Türkiyenin bilinmeyen yerlerinden bir tanesidir. lçede sosyoekonomik düzey düük olmasna ramen geçen sene Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (Van YYÜ) Tp Fakültesi olarak yaptmz bir aratrmaya göre, burada dünyann ve Türkiyenin en düük hepatit-C orann tespit ettik. Bu oran yaklak olarak binde 3 civarnda görülmektedir dedi.

Bu yönüyle esiz olan ilçede temel olarak insanlarn temiz olmalar ve slami deerlerine bal olmalarnn etkili olduunu ifade eden Doç. Dr. Dülger, bununla alakal daha ileri aratrmalar yaplmas gerektiini ifade etti.

Karacier sirozunun bir çeidini burada tespit ettik

Yaptklar aratrmalarn sonunda neredeyse bu ilçeye özel denilebilecek bir karacier sirozunu da tespit ettiklerini anlatan Doç. Dr. Dülger, Ayn zamanda topraktaki ar metallerin fazlalndan ve selenyum eksikliinden dolay karacier sirozunun bir çeidi olan Idiopatik portal hipertansiyonunu (IPH) tespit ettik. Türkiyede bu oran en fazla maalesef bu ilçemizde görülmektedir. Bu hastalk sonucu hastann karacieri küçülmekte, dala büyümekte ve hasta varis kanamasndan hayatn kaybedebilmektedir. Ortalama Türkiyede bulunan 150 hastann 100 tanesi burada bulunmaktadr. Bununla alakal olarak da buralarda jeolojik olarak ileri aratrmalar yaplmas gerekmektedir diye konutu.

Bilim insanlarna seslenen Dr. Dülger, gerek hepatit-C orannn düük olmas gerekse karacier sirozunun bir çeidinin burada youn bulunmas nedeniyle buralarda sosyolojik çalmalarn yaplmas gerektiinin altn çizerek, tüm bilim adamlarn emdinliye davet etti.

emdinli Devlet Hastanesi Bahekimi Uzm. Dr. Yusuf lgin de, Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger ve Van YYÜ yönetimine hastanelerine ve ilçe halkna gösterdikleri duyarllktan dolay teekkür etti.

Ana Sayfaya Git