Dünyayı korkutan virüs salgınları!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecekte küresel salgın haline gelme potansiyeli en yüksek virüs hastalıklarını açıkladı.

Haberler 20.01.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BBCnin haberine göre, DSÖnün dünyada büyük salgnlara yol açma potansiyeli en yüksek virüslerin neden olduu ölümcül hastalklar listesinin banda Ortadou Solunum Sendromu (MERS), Lassa atei ve Nipah bulunuyor.

DSÖ Genel Müdür Yardmcs Doktor Marie Paule Kieny, Ebola gibi büyük salgnlara yol açan virüslerin tehlikelerinin bilindiini fakat bu üç virüsün tannd halde daha az tehlikeli olarak deerlendirildiini söyledi.

Kieny, söz konusu virüslerin mutasyona urayarak çok tehlikeli hale gelebileceini ve o zaman gelmeden a gelitirmenin önemli olduunu vurgulad.

Büyük ilaç firmalarnn, bu tür az bilinen virüslerin tedavisine yeterince yatrm yapmadklarn dile getiren Kieny, ilaç piyasasnn yeni yeni önleyici tedavilere yatrm yapmaya baladn aktard.

Öte yandan, uluslararas özel ve kamu kurulularnn salgn hastalklara kar önleyici tedavi yöntemleri gelitirmek için oluturduu Salgna Hazrlk novasyonlar Koalisyonu (CEPI) bu üç virüse kar üretilecek a çalmalarn hzlandrmak için 460 milyon dolarlk yardm taahhüt etti.

Her bir virüs için deneme niteliinde iki yeni ann 5 yl içerisinde hazr olmasn amaçladklarn ifade eden CEPI yetkilileri, Davosta gerçekletirilen bu ylki Dünya Ekonomik Forumunda 500 milyon dolarlk daha ba talebinde bulundu.

CEPIya bata bulunan kurumlardan biri olan dünyann önde gelen tbbi aratrma vakflarndan Wellcome Trustn Müdürü Jeremy Farrar modern dünyadaki kentlemenin ve seyahatlerin salgn hastalklarn yaylmasn hzlandrdna iaret ederek virüslere kar daha hazrlkl olunmas gerektiini kaydetti.

GELECEN ÖLÜMCÜL VRÜSLER

Bilim adamlar bu tür salgnlarda, tp dünyasnn hazrlksz yakalandn hatrlatarak, sonrasnda çok hzl hareket etseler de hastalklar dünyay vurmadan a gelitirmenin çok daha yararl olacan düünüyor.

Dünyada son yllarda etkili olan iki büyük virüs salgn Ebola ve Zikayd.

Sivrisinek srmas dnda kan ve cinsel iliki yoluyla da bulat ortaya çkan Zika virüsüne, ilk kez 1947de Ugandann Zika ormanlarndaki maymunlarda rastlanmt.

çounlukla Afrika, Güneydou Asya ve Pasifiklerde rastlanan virüs, 2015 sonrasnda Brezilyada görülürken, yaklak 3-4 bin vaka tespit edildi. Günümüzde Zika virüsüne 21 ülkede rastlanyor.

Zika virüsünün hamile kadnlara bulamas halinde bebeklerde nöro-geliimsel bozukluu ifade eden mikrosefaliye neden olduu düünülüyor. Ate, gözlerde kzarma, kusma, döküntü, ba, kas ve eklem ars gibi belirtileri bulunan hastaln özgün bir tedavisi ve önleyici as bulunmuyor.

Ayrca, ilk kez 1976 ylnda Kongoda ortaya çkan Ebola, Aralk 2013te Bat Afrikada yeniden patlak vermiti.

Gine, Liberya ve Sierra Leonede 2014-2015te görülen salgnda 28 bin kiiye Ebola virüsü bulam, 11 bin 310 kii virüs sebebiyle ölmütü.

Ana Sayfaya Git