Duruş bozukluğu depresyona neden oluyor

Yanlış oturma pozisyonlarının duruş bozukluğuna neden olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Erhan Karabuğa, “Duruş bozukluğu; sırt, boyun, bel, diz ve kas ağrılarına hatta depresyona neden olmaktadır” dedi.

Haberler 28.08.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yata insanda görülebilen duru bozukluunun bir ksmnn yapsal, bir ksmnn ailesel ve bir ksmnn da yanl oturu alkanlklarndan kaynakl olabileceine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Operatör Doktor Erhan Karabua, Vücudumuzda belli girintiler ve çkntlar vardr. Boyun bölgesinde bir girinti, srt bölgesinde bir çknt, bel bölgesinde bir girinti ve popoda bir çknt olur ve bunlar belli bir düzen içerisindedir. Boyun bölgesindeki girintilere biz lordoz, çkntlara ise kifoz diyoruz. Girinti ve çknt birbirini dengeleyerek insanda, normal bir duru pozisyonunu salar. Bunlardaki bozukluklar; girintinin artmas, azalmas ya da çkntnn artmas, azalmas duru bozukluklarna neden olmaktadr dedi.

Yanl oturma pozisyonundan kaynakl duru bozukluu olan hastalarn doktorlara bavurduunu ve bunlarn büyük ksmnn yapsal olmadn ifade eden Karabua, Büyük bölümü sonradan oluan duru bozukluudur. Duru bozukluunu basite indirgememek gerekir. Kronik srt, boyun, ba ars, sinir skmas, uyku bozukluklarna ve depresyona neden olmaktadr. Uykusuzluk ve ekilsel bozukluk kiilerde depresyona neden olmaktadr. Bu durum günlük hayat ciddi anlamda olumsuz etkiliyor diye konutu.

Oturu pozisyonundan kaynakl

çou yanl oturmaktan ve gün içerisinde yaplan yanl hareketlerden kaynakl rahatszlklarn ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildiinin altn çizen Dr. Karabua öyle devam etti:

Fizik tedavi bu anlamda baarl bir yöntemdir. Bununla birlikte spor çok önemlidir. Yüzmek, bisiklete binmek, pilates ve reformer gibi sporlar yapabiliriz. Ayrca düzenli uyku ve kilo vermek de duru bozukluunu önleyecektir ve engelleyecektir. çünkü bunlar yapsal deil. Dediim gibi oturu bozukluundan ve yanl hareket etmekten kaynakldr.

Depresyona ve strese sebep oluyor

Duru bozukluunun yan etkilerinin de olduuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Erhan Karabua, Srt, boyun, ba, bel, bacak, çeitli kas arsna, sinir skmasna, uyku bozukluuna ve uyku bozukluundan kaynakl depresyona ve strese neden olmaktadr. Bu yan etkiler hastalarn hayatn olumsuz etkilemektedir. Duru bozukluunu dikkate almalyz. Eer srtnzda ve belinizde srt ars varsa ve kendinizde duru bozukluu olduunu fark ettiyseniz uzman bir hekime bavurmakta fayda var. Aksi takdirde bu bozukluk ilerleyerek günlük hayatnz olumsuz yönde etkileyecektir dedi.

Masa banda çalanlar dikkat

Duru bozukluunun arlkl olarak masa banda çalanlarda görüldüünü, sürekli oturmak ve yanl oturmann duru bozukluuna neden olduunu hatrlatan Karabua, doru oturma pozisyonu hakknda da açklamalarda bulundu. Dr. Erhan Karabua, Masada otururken ki pozisyonumuz çok önemli. Sandalyenin ve koltuunu dik konumda olmas gerekir. Popomuzun üzerine dik oturmalyz. Kolumuz, dirseimiz doksan derece olacak ekilde bir düzlemde olmas gerekir. Ayaklarmz yere temas ediyor olmal. Eer bilgisayara bakyorsak bilgisayarn orta noktas göz hizasnda olmaldr. Art yine bel bölgesindeki girintinin ve srt bölgesindeki çkntnn desteklenmesi gerekir. Ayrca bir saatte bir ayaa kalkp esneme ve germe egzersizi yapmak oldukça faydal olacaktr. Bunlar duru bozukluunu önleyecektir dedi.

Ana Sayfaya Git