Duruş bozukluğu geleceği etkiliyor

Okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 70’lere ulaşırken, uzmanlar yanlış vücut duruş şekillerinin ileri yaşlar için tehlike oluşturabileceğini belirterek uyardı.

Haberler 30.09.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Süeda Rüken, yeni ders ylyla birlikte anne babalar için de daha sk Dik dur çocuum, düzgün otur diyecekleri dönemin baladn söyledi. Okul ça çocuklarnda bel ars görülme sklnn yüzde 70lere ulatn belirten Uzm. Dr. Rüken, Ayrca hzla gelien çocuk omurgasnda en sk kamburluk ve skolyoz (erilik) görülüyor. çocukluk çanda edinilen vücut duruu ileri yalar için çok önemli. Yanl duru ekli ileri yalarda boyun, srt ve bel arlarna yol açar dedi.

KÖTÜ POZSYONDA OTURMAK HATA

Ders zili çalp milyonlarca örenci snflar doldururken, Uzm. Dr. Rüken ar çanta tamaktan bilgisayar karsnda kötü pozisyonda oturmaya, ders çalrken masaya ar eilmekten hareketsizlie kadar çocuklarn iskelet sistemini olumsuz etkileyecek faktörlere dikkat çekti. Vücuda önden ve arkadan bakldnda ban orta hatta yer aldn, omurgann ise dik bir doru halinde kuyruk sokumuna kadar indiini belirten Uzm. Dr. Rüken, Omuz yükseklikleri ve leen kemii hizalar sa ve solda eittir. Yandan bakldnda srtta hafif kamburluk ve belde hafif bir çukur normaldir. Bu erilerin artmas duru bozukluunu gösterir. Okul ça çocuklarnda duru bozukluuna yol açan çeitli faktörler var. Ar çantalarn dengesiz tanmas, TV, bilgisayar, tablet banda uzun süre hareketsiz zaman geçirilmesi, vücuda uygun olmayan okul sralarnda oturulmas, yanl ayakkab seçimi ve çocuun fazla kilolu olmas en balca nedenler diye konutu.

LERK YALAR çN RSK

çocukluk çanda edinilen vücut duruunun ileri yalar için çok önem olduunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Rüken, duru bozukluunun boyun ,srt ve bel arlarna yol açabildiini söyledi. Günümüzde okul ça çocuklarnda bel ars sklnn yüzde 70lere çktn kaydeden Rüken, Ayrca hzla gelien çocuk omurgasnda en sk kamburluk ve skolyoz(erilik) görülmektedir. çocuunuz uzun süre ayakta durduunda kamburlayorsa, ba önde duruyorsa ya da omuzlar arasnda asimetri varsa duru bozukluundan söz edilebilir. Bilgisayar kullanmnn yaygnlamas sonucu çocuklar, ne yazk ki, hem daha az hareket ediyor, hem de uzun saatler bilgisayar banda kötü pozisyonda oturuyorlar. Düzgün oturmalar için sürekli uyarmak da bir süre sonra bkknla ve gerginlie dönüebiliyor ifadelerini kulland.

NE GB ÖNLEMLER ALINABLR?

Öte yandan Uzm. Dr. Rüken, anne babalarn 9-10 yatan sonra çocuklarn 6 ayda bir çplak olarak kontrol etmelerini, asimetri varsa doktora götürmelerini önerdi, duru bozukluuna kar alnabilecek önlemleri de öyle sralad:

Srt çantalarnn arl, vücut arlnn yüzde 10-15ini geçmemeli. Srt çantalarnda iki geni omuz asks ve bel kemeri bulunmal. Srt çantalar hafif materyalden yaplmal, uzun süreli kullanlmamal, eer uzun süre çanta kullanlacaksa tekerlekli olanlar tercih edilmeli. Bilgisayar ve tabletler her zaman masa üzerinde, göz hizasnda ve 30 santimetre uzakta olmal. Sandalyeleri mutlaka kol destekli olmal, okullarda sra yerine tekli sandalye tercih edilmeli, mümkünse kollar dirseklerden destekleyen ksm olmal. çocuun oturduu sandalyenin boyu, ayak taban yere 90 derecelik aç ile tam temas edecek ekilde ayarlanmal, dizler kalça seviyesinden biraz daha yüksekte olmal. Ayakkablar rahat, esnek ve ayaa uygun büyüklükte olmal. Düzenli yaplan spor (özellikle yüzme) duru bozukluunu önlemede etkilidir. çocuklar spor yapmaya tevik edilmeli, olanak salanmal.

Ana Sayfaya Git