Düşük östrojen hormonunun 6 işareti

Bazı kadınlar, genç yaşlarına rağmen menopoz sürecinde yaşanan sıcak basması, titreme gibi problemler yaşayabilirler. Çoğu zaman tüm bunların nedeni, düşük östrojen seviyeleridir. Belirtiler ise tıpkı menopoz sürecindekiler gibidir çünkü bu süreçte de östrojen seviyeleri doğal olarak düşmektedir.

Haberler 12.03.2018 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlar için çeitli skntlara neden olan östrojen düüklüü, genetik olabilecei gibi tiroit rahatszl, yumurtalk kistleri veya radyasyona maruz kalmak gibi faktörlere bal olarak da geliebilir. Ya da çok fazla egzersiz yapmanz, yeteri kadar beslenmemeniz nedeniyle düük bir ya orannz varsa, östrojen hormonunuz düük olabilir.

Östrojen hormonu seviyeleri, insan insana deiir, bu nedenle gerçek miktar ölçmek yerine; bu hormon seviyelerinin vücudunuzda nasl deitiini bilmek daha önemlidir. Menopoz sürecine yaklatkça, az önce de söylediimiz gibi, östrojen seviyeleri doal olarak azalr. Bu nedenle östrojen düüklüünün menopoz belirtileri arasnda yer aldn mutlaka duymusunuzdur. Yine de aslnda düük östrojen seviyelerinin aslnda birçok deiiklie neden olabildiini de bilmek gerekir. te düük östrojen hormonunun 6 iareti.

Regl olmuyorsanz

Bu durum, düük östrojen düzeyinin en yaygn iaretidir. çünkü östrojen, menstrüel döngünün balca etkenlerinden biridir. Düük östrojen, regl kanamalarnz ar derecede hafifletebilir, hatta tamamen yok olmasna neden olabilir. Bunun nedeni östrojenin rahim aznzn her ay kalnlamasna neden olan hormon olmasdr. Eer düük östrojen seviyelerine sahipseniz, rahim duvarnz yeterince kalnlamayabilir. Bu da, regl olmamanz anlamna gelir.

Ruh durumunuz sürekli deiiyorsa...

Östrojen seviyeleri, regl döngünüzü düzenleme konusunda çok kritik olduundan, ruh halinizi etkilemesi de son derece mantkldr. Ruh durumunuzdaki sürekli deiiklikler, tamamen hormon seviyelerindeki düüler ve artlardan kaynaklanmaktadr. Eer düük östrojen seviyelerine sahipseniz, sürekli olarak ruh durumunuzun deitiini ve bunun sizi yorduunu hissedebilirsiniz.

Uyumakta zorluk çekiyor ve yorgun hissediyorsanz...

Düük östrojen seviyeleri, uykunuzu berbat edebilir. çünkü östrojen, huzurunuz için çok önemli bir baka hormon olan serotonin ile ilgilidir. Serotonin ise uyku hormonu olarak bilinen melatonini mümkün klan eydir. Dolaysyla eer düük östrojen seviyelerine sahipseniz, uyumakta zorluk çekebilir ve sürekli olarak kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

Depresif düünceler içindeyseniz...

Östrojen hormonunun serotonin ile balants, düüklüü durumunda depresyona neden olmasn çok net açklyor. çünkü östrojen, vücudunuzun depresyonla mücadele etmesine yardmc olan serotonini arttrr. Eer düük östrojen seviyeleriniz varsa, düük serotonin düzeyleriniz depresif ve üzüntülü hisler içinde olmanz engelleyemez.

Cinsel isteiniz azaldysa...

Son zamanlarda daha az cinsel iliki yaamanzn nedenlerinden biri de düük östrojen seviyeleriniz olabilir. Östrojen ile serotonin arasnda sk bir iliki olduunu az önce belirtmitik. te kannzdaki serotonin miktar, cinsel isteinizle dorudan ilintilidir. Dolaysyla, düük östrojen, daha az serotonin; daha az serotonin ise daha az cinsel istek demektir.

Cinsel iliki srasnda ani arlar hissediyorsanz...

Düük östrojen, kendisini cinsel iliki srasnda ac olarak da gösterebilir. Eer yeterli östrojen hormonu vücutta yoksa, vajinanz kurur; bu da seksin daha acl bir hale gelmesine neden olur. Ayrca düük östrojen vajinal duvarlarnz inceltebilir; bu da cinsel iliki srasnda arya katkda bulunan bir eydir.

Ana Sayfaya Git