Düzelmeyen boğaz enfeksiyonuna dikkat!

Uzmanlar, antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen boğaz enfeksiyonunun Pfapa hastalığının belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Haberler 02.12.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm konu ile ilgili u bilgileri verdi:

Antibiyotik tedavisine ramen düzelmeyen boaz enfeksiyonu varsa akla Pfapa hastal gelmelidir.

Boaz ars, az içerisinde aft, yüksek ate, farenjit ve lenfadenit eklinde seyreden hastalk genellikle yüksek atele balayp boaz ars, halsizlik eklinde ortaya çkyor. Normal boaz enfeksiyonlarndan daha fazla oranda ate görülüyor. Yani ate 40 -41ye çkabiliyor, yaplan boaz kültürleri negatif çkyor ve verilen antibiyotik tedavisine cevap alnamyor. Bu sürede baz çocuklar febril konvülziyon geçirebiliyor. Yani kaslma nöbeti olabiliyor. Bu da beyine zarar veriyor.

Hastalk genellikle erkek çocuklarda daha sk görülüyor. 2-6 ya arasnda daha fazla atak geçiriyorlar. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarnda daha belirgin oluyor. Aslnda boaz ars ate, az içersinde aft ile hastaneye gidince genellikle bütün doktorlar antibiyotik tedavisi veriyor ancak antibiyotik tedavisine cevap alnamyor. Hastalarn atei dümüyor ve ikayetler devam ediyor bu durumda Pfapa hastal akla gelmelidir.

BOAZ ENFEKSYONU

Bu hastaln spesifik bir labaratuvar bulgusu olmad için yaplan tetkiklerden anlalmyor. Dier hastalklar ile ayrca tans yaplmal öyküsü fizik muayenesi ile ayrc tanya gitmek gerekli ve bu hastalk akla gelmelidir. Bu durumda hastaya yaplan kortizon tedavisi ile 2- 6 saat arasnda dramatik bir ekilde cevap alnyor ve ate düüyor hasta rahatlyor. Tekrarlayan kortizon tedavileri bu hastaln ataklarnn daha sk olarak ortaya çkmasna neden oluyor. Bunun için kortizon tedavisi çok önerilmiyor, ancak tan koymak için kortizon tedavisi önemli bir yer tutuyor.

Bu grup hastalar genellikle doktor doktor dolayor verilen antibiyotik tedavilerine cevap alnamyor. Yani bo yere antibiyotik tedavisi alm oluyorlar. Bazlar da bu dönemde nöbet geçiriyor, eer hasta anslysa bu hastal bilen bir doktora denk geliyor ve uygun tedavisini alyor.

Pfapa hastalnn kesin nedeni bilinmiyor ancak sebebin immün sisteme bal bir bozukluk olduu düünülüyor. Tedavisinde yaplan aratrmalarda genellikle altn standart tedavi olarak bademcik ve geniz eti alnmas öneriliyor. Bu ameliyattan sonra ataklar kesiliyor ve immün sistem regüle oluyor.

Aslnda bu hastalk her iki cinsiyette ve her ya grubunda görülebiliyor. Akla gelmesi için az içerisinde yaralarla beraber boyunda lenf bezeleri ilii, ate, halsizlik, yutma zorluu varsa bu hastal düünmek lazm yani sadece çocuklarda görülmüyor. Her ya grubunda görülebiliyor. (LKHA)

Ana Sayfaya Git