Düzenli egzersiz kanser hastalarında tedavi başarısını artırıyor

Fiziksel ve psikolojik sağlığın korunmasında etkili olan düzenli egzersizin kanser tedavisinde başarıyı artırdığı, bu süreçteki şikayetleri, yan etki bildirimlerini ve kas kemik kaybını azalttığı belirtildi.

Haberler 11.10.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok hastalktan korunmada etkili olduu bilimsel çalmalarla ortaya konulan düzenli egzersizin kanser tedavisinde baary artrd, radyasyon ve kemoterapiye bal yan etkilerle ba etme gücünü artrd, ya almn ve kas kemik kaybn azaltt belirtildi.

Türk Tbbi Onkoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Kanser Enstitüsü Bakan Prof. Dr. Ahmet Özet, düzenli fiziksel aktivitenin özellikle görünme skl oldukça yüksek olan kanser hastalndan korunmada ve tedavi baarsn artrmada etkili olduunu söyledi.

Salkl kiilere olduu gibi tedavi sürecindeki kiilere de egzersizin psikolojik ve fiziksel anlamda olumlu katk saladn dile getiren Özet, egzersizin vücut dengesinin korunmas, metabolizma hznn artrlmas, baklk sisteminin kuvvetlenmesine kadar birçok alanda etki gösterdiini ifade etti.

Genetik faktörler dnda çevre ve yaam biçimi gibi davransal etmenlerin, düzenli fiziksel aktivitenin yaam biçimi haline getirilmesinin kanserden korunmada önem tadn vurgulayan Özet, Düzenli egzersiz, kansere kar kalkan görevi görür ve hastalk skln yüzde 40 azaltr. dedi.

- Egzersiz, kanser hastalarnn rutin klinik bakmlarna eklenmeli

Fiziksel egzersiz kadar egzersizin türü, iddeti ve süresinin de önemli olduunu, yanl yaplan egzersizin zarar verdiini dile getiren Özet, Tek seferde ve çok iddetli egzersiz de salk açsndan uygun deil. çünkü, bu ekilde egzersiz yapldnda üretilen serbest radikal düzeyi antioksidan savunma sisteminin kapasitesini aarak oksidatif strese neden olabilmektedir. Radikallerin ar üretimi de sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, ksa süreli orta iddetli egzersiz yaplmas önerilmektedir. diye konutu.

Egzersizin süre, tür ve iddetinin de mutlaka hekim tarafndan reçete edilmesi gerektiine dikkati çeken Özet, unlar kaydetti:

Kanser tans sonras verilen egzersiz, cerrahi sonuçlar gelitirmede, hissedilen yaknmalar azaltmada, radyasyon ve kemoterapiye bal yan etkilerle ba etmede, fiziksel ilevi sürdürme veya artrmada, psikolojik sal gelitirmede, ya almn ve kas kemik kaybn azaltmada ve yaam süresini uzatmada yararldr.

Bu nedenle, düzenli egzersiz yaplmas tüm popülasyona olduu gibi, özellikle kanser açsndan yüksek riskteki kiilere önerilmeli. Ayrca, egzersiz tedavinin bir parças olarak, yaam kalitesini artrmak ve yaam süresini uzatmak amacyla kanser hastalarnn rutin klinik bakmlarna eklenmeli.

Egzersiz, kanser hastalarnda uygulanan radyasyon ve ilaç tedavilerinin yan etkilerini ve hissedilen yaknmalar azaltmak amacyla kullanlan destekleyici bir tedavi yöntemidir. Egzersizin, kanser hastalarnda tedaviye bal ortaya çkan yorgunluk bata olmak üzere, dier yan etkilerin hafifletilmesinde ve hatta ortadan kaldrlmasnda, psikolojik olarak iyilik halinin artrlmasnda ve yaam süresinin uzatlmasnda çok önemli rolü olduu bilimsel çalmalarda gösterilmitir.

- Egzersizin uygun olmad durumlar

Prof. Dr. Özet, kanser hastalarnda egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar olduunun da altn çizerek, egzersize ara vermenin ya da egzersizin tamamen yasaklanmasnn gerektii özel durumlarn da söz konusu olabildiini söyledi.

Bunlarn, kanserin tipine, derecesine ve hastaln tuttuu sisteme bal olarak deitiini anlatan Özet, öyle devam etti:

Kemoterapi veya radyasyon terapisinden sonraki ilk iki saat dolamda arta yol açarak tedavinin etkilerini artrabileceinden, bu dönemde egzersize ara verilmeli. Son 24 saat içinde damar yoluyla kemoterapi uygulanmsa egzersiz yaplmamal. Ate 38 derecenin üstünde olduunda egzersizden kaçnlmal.

Egzersiz srasnda balayan bulant ve kusma, allmadk yorgunluk veya kas zayfl, dezoriyantasyon, bulank görme, baygnlk, solukluk, gece ars veya yaralanma ile ilikisi olmayan ar gibi bulgular olduunda egzersiz yaplmamal. Enfeksiyon riskinin att durumlarda yüzme ve kalabalk salonlarda spor yapmaktan kaçnlmal.

Ana Sayfaya Git