Düzenli ilaç kullanımı şart!

Bağımsız bir yaşam sürme, iyi bir eğitim alma, toplumsal hayatta ve iş bulmada hastalık nedeniyle sıkıntı yaşamama... Her insanın en temel beklentilerinden olan bu konular sürekli nöbetlerle baş etmek zorunda olan epilepsi hastaları için çözülmesi çok güç problemler anlamına gelebiliyor.

Haberler 03.08.2019 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Fehim Arman, epilepsi hastalarnn ilaçlarn mutlaka amaz bir düzende ve planl kullanmas gerektiinin altn çizerken, hastalkla ilgili bilinmesi gereken 9 önemli noktay anlatt önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Beyin fonksiyonlar ksa bir süre bozuluyor

Dünya nüfusunun yaklak yüzde 1ini etkileyen epilepsi beyin fonksiyonlarndaki ksa süreli bozukluk olarak tanmlanyor ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yaylmas sonucu ortaya çkyor. Hastaln tedavisinde bu nöbetlerin kontrol altna alnmasna ve azaltlmasna odaklanlyor.

Birçok etken yol açabiliyor

Epilepsi; kafa travmalar, inme, beynin özellikle doum srasnda bir süre oksijensiz kalmas ya da menenjit gibi beyin enfeksiyonlar sonucu ortaya çkabiliyor. Genetik faktörlerin de epilepside rolü olduu düünülüyor. Ailede epilepsi öyküsü varsa epilepsi görülme olasl da artyor.

Her yata görülebiliyor

Epilepsi belli bir ya grubuna ait bir hastalk deil. Özellikle insan ömrünün uzamasnn da etkisiyle bu hastala artk ileri yalarda da rastlanmas söz konusu olabiliyor.

Bu faktörler nöbetleri tetikleyebiliyor

Epilepsi hastalarnn stres ve depresyondan mümkün olduunca uzak, düzenli ve kaliteli uyku uyuduklar, düzenli beslendikleri ve alkolden kaçndklar bir hayat sürdürmelerinde fayda var çünkü tüm bu faktörler nöbetleri tetikleyerek hastaln seyrini olumsuz etkileyebiliyor.

Beyni etkileyen bölgeye göre nöbet tipi deiiyor

Epilepside nöbetlerin nitelii beynin etkilenen bölgesine bal olarak deiiyor. Nöroloji Uzman Prof. Dr. Fehim Arman, epilepside 40tan fazla nöbet tipi tanmlanm olduuna dikkat çekerek Bir ksm hastada nöbet srasnda istemsiz kas hareketlerinin ya da kas zayflnn ortaya çktn görüyoruz. Bir baka grup hasta nöbet srasnda bilincini geçici olarak tamamen yitiriyor ve nöbetini hatrlamyor. Baz hastalar ise nöbeti ya zorlukla fark ediyor ya da hiç fark edemeyecei kadar hafif geçiriyor. Tüm bunlar beynin hangi bölgesinin ya da bölgelerinin etkileniyor olduuna göre ortaya çkyor diyor.

Tedavi edilebiliyor

Hayat zorlatrma ihtimaline ve ne zaman nöbet geçirilebileceinin bilinmemesine karn epilepsi tedavi edilebilen bir hastalk. Tedavide ilk seçenek ise epileptik ilaçlar. Tek bir epilepsi nöbeti geçiren kiide genellikle ilaç tedavisi gerekmediini belirten Prof. Dr. Fehim Arman, Ancak uzak semptomatik nöbet dediimiz durumlarda örnein hastada beyni etkileyen bir lezyon söz konusu ise, nöbet tekrarlama riski yüksek olduundan ilaç tedavisine balanyor eklinde konuuyor.

laçlar kilit rol oynuyor

Epilepsi tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçlarn tam olarak uzman doktorun önerdii ekilde düzenli ve planl kullanm. Her be hastadan dördünde uygun ilaçlar seçildiinde ve yeterli dozda alndnda nöbetler duruyor. laçlarn her gün belli bir saatte alnmas da tedavide baary artryor. Genellikle tek bir epilepsi ilac ile tedaviye balamak tercih edilse de eer bu ilaç nöbetleri yeterince kontrol altna alamyorsa o zaman ilaç deiimi yaplabiliyor veya ikinci bir ilaç eklenebiliyor. Klasik ve yeni jenerasyon olmak üzere iki ana gruba ayrlan ilaçlarn seçiminde özellikle hastann geçirdii nöbet tipi, ya, etkinlii, cinsiyeti (kadnsa gebelik durumu), kulland dier ilaçlar, dier hastalklar, ilacn olas yan etkileri, ilacn gereken kullanm skl ve kullanm ekli göz önüne alnyor.

Cerrahi tedavi gündeme gelebiliyor

Aratrmalar epilepsi hastalarnda nöbetlerin yaklak yüzde 30unun ilaçlarla kontrol edilemediini gösteriyor. Tbbi tedaviye dirençli bu hasta grubunun bir ksmnda cerrahi tedavi gündeme gelebiliyor. Uygun hastalarda cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkyor ya da nöbetlerin sklk ve iddetinde önemli derecede azalma salanyor. Hasta böylece yüksek dozda kullanmak zorunda kald ilaçlarn yan etkilerinden de kurtulmu oluyor ve yaam kalitesi artyor.

Doktorla irtibat halinde olmak gerekiyor

Tedavide baarl sonuca ulaana kadar hastann doktoruyla yakn irtibat halinde olmas ve aadaki durumlarla karlanca mutlaka kendisini bilgilendirmesi art:

- Nöbet saysnda beklenmedik bir art olursa

- Herhangi bir nedenle ilaç alnamazsa (örnein; mide yaknmas nedeniyle)

- Baka salk sorunlar ortaya çkarsa

- Gebelik söz konusu olursa ya da gebelik planlanyorsa.

Ana Sayfaya Git