E-sigara covıd riskini 5 kat artırıyor!

Dünyayı etkisi altına alan pandemiden korunmak için “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uysak da bazı kötü alışkanlıklar tüm bu çabaları boşa çıkarıyor. Bunların başında da sigara ve tütün mamüllerini kullanmak geliyor.

Haberler 06.02.2021 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigarann zararlarna kar toplumu bilinçlendirmek amacyla tüm dünyada 9 ubat Dünya Sigaray Brakma günü olarak anlyor ve sigaray brakmak isteyenler için yeni bir yaama balangç frsat olarak görülüyor.

Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim, Covid-19 enfeksiyonunun yaam tehdit ettii bu süreçte sigaray brakmann hem Covidden korunmada hem de salkl bir yaama adm atmada çok önemli bir adm olacan belirtirken, toplumda daha az zararl olduu konusunda yanl bir kan bulunan elektronik sigaralarn da (e-sigara) Covid-19 riskini 5 kat artrdn vurguluyor. Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Sigara, nargile, puro, pipo, elektronik sigara gibi tütün ürünleri be binden fazla kimyasal madde (zehir) içeriyor. Bu kimyasal maddeler tüm hücrelerimize zarar veriyor ve hücrelerimizi yalandryor. Tütün kullanmndan en çok etkilenen organlarn banda ise akcierler, kalp ve damarlar geliyor. Sigara içen kiilerin hava yollarndaki savunma mekanizmalarnn bozulduunu ve baklk sisteminin zayfladn bu nedenle de sigara içenlerde solunum yolu enfeksiyonlarnn sigara içmeyenlere göre daha sk görüldüünü ve daha ar seyrederek ölüm riskini artrdn belirten Doç. Dr. Tülin Sevim, sigara ve Covid-19 arasndaki ilikiyi öyle özetliyor: Covid-19 enfeksiyonu en çok akcierleri etkiliyor. Sigara içen kiilerin hava yollarndaki savunma mekanizmalarnn bozulmas, baklk sisteminin zayflamas dier enfeksiyonlar gibi Covid-19 riskini de artryor. Covid-19 virüsü vücuda girdiinde ACE2 reseptörlerine balanyor. Sigara içenlerde, az ve hava yollarnda reseptör düzeyinin yüksek olmas da hastala yakalanmay kolaylatryor ve daha ar geçmesine neden oluyor.

SGARA KRONK HASTALIKLARI TETKLYOR

Ayrca sigara ve tütün ürünü kullananlar ellerini daha sk az, dudak ve yüzlerine götürdükleri için hastaln bula riski bu davran nedeniyle de artyor. Sosyal ortamlarda nargile veya elektronik sigarann kullanclar arasnda paylalmas, sigara veya sigara paketlerinin elden ele geçirilmesi de bulamay artran önemli bir etmen olarak görülüyor. Yaplan birçok çalmada sigara ve tütün ürünleri kullanan kiilerin ar hastalk, youn bakma yat, entübasyon gereksinimi ve ölüm oranlarnn hiç sigara içmemi kiilere göre daha yüksek olduu ortaya konuluyor. Covid-19 enfeksiyonunun sigara içenlerde daha ar seyretmesinin bir baka nedeninin de ek hastalklar olduuna iaret eden Göüs Hastalklar Uzman Doç. Dr. Tülin Sevim, Tütün sadece akcierlerde deil, bata kalp ve damarlar olmak üzere birçok organda hasara yol açyor. Bu nedenle sigara içenlerde KOAH, kalp damar hastal, inme, hipertansiyon, kanser gibi hastalklar daha sk görülüyor. Bu kronik hastalklarn varlnda Covid-19 ar seyrediyor ve ölüm riski artyor. diyor.

E-SGARA SANILANIN AKSNE ZEHR SAçIYOR!

Elektronik sigarann zararlar konusundaki bilinçsizlik ise giderek daha fazla kiinin bu ürüne yönelmesine neden oluyor. Özellikle gençlerin e-sigara kullanm konusunda özendirildiini, oysa elektronik sigaralarn da zehir saçtn kaydeden Doç. Dr. Tülin Sevim Elektronik sigara, zararlar azaltlm tütün ürünü olduu iddias ile pazarlanmaya çallyor. Oysa e-sigara içerisinde svlatrlm nikotinin yan sra çok sayda kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddeler arasnda salk zararlar çok iyi bilinen ar metaller, tütün bitkisine spesifik nitrozaminler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, formaldehidler, propilen glikol, etilen glikol ve özellikle gençlerin ilgisini çekmek üzere eklenen aromalar yer alyor. Elektronik sigarann yol açt salk sorunlar üzerine yaplan çalmalar Covid-19u da kapsyor. ABDde 13-24 ya aras gençlerde yaplan bir çalmaya göre e-sigara kullananlarda Covid-19a yakalanma riski 5 kat artyor diyerek uyaryor.

PASF çCLK ARTTI!

Pandemi döneminde yaanan sosyal izolasyon, sokaa çkma yasaklar, hastaln yaratt kayglar, çaresizlik duygusu, psikolojik basklara neden olarak sigara isteini tetikleyebiliyor. Bu dönemde aileler evde daha uzun süre birlikte olduklar için evde pasif içicilik riskinin de arttn belirten Doç. Dr. Tülin Sevim öyle konuuyor: çocuklar ve gençler örnek aldklar ebeveynlerini daha kolaylkla sigara içerken görüyor. Bu nedenlerle özellikle pandemi döneminde sigara ve tütün ürünlerinin zararlar, hastaln seyri üzerine etkileri, tütünden kurtulmann önemi anlatlp, kiilerin sigaray brakma konusunda tevik edilmesi çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git